Proruska uprava javlja da napušta Novu Harkovku u Hersonskoj oblasti

Ruske okupacione snage objavile su danas da su se povukle iz mesta Nova Kahovka optužujući ukrajinske snage da granatiraju taj grad na jugu Ukrajine koji se nalazi blizu strateške hidrocentrale.

Grad se nalazi na levoj, istočnoj obali Dnjepra u oblasti Herson, odakle su se ruske snage povukle prošle nedelje pred ukrajinskom kontraofanzivom.

"Zaposleni u javnoj upravi Nove Kahovke, u državnim i gradskim institucijama takodje su napustili grad i ponovo se rasporedili na bezbednom mestu", navela je uprava grada koju je postavila Mosva.

Ne navodi se da li ruska vojska ostaje u gradu ili se i ona povkla.

Ruske snage već su prošle nedelje napustile grad Herson, regionalni glavni grad, što je bio ponižavajući poraz za Kremlj.

Posle ruskog povlačenja 11. novembra sa desne obale Nova Kahovka se našla pod direktnom vatrom teške artiljerije i mina ukrajinskih oružanih snaga, navela je ta uprava.

Kako se dodaje u objašnjenju za povlačenje, život u gradu je postao opasan, pa su i hiljade stanovnika napustile grad.

Grad se nalazi blizu brane i hidrocentrale Kahovka koju su Rusi preuzeli na početku ofanzive u Ukrajini krajem februara i koja ima veliki značaj za snabdevanje Krimskog poluostrva vodom. Moskva je anektirala Krim 2014. godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage da su "minirale" branu i delove centrale, navodeći da ukoliko dodje do eksplozije više od 80 mesta će biti poplavljeno.

Prema Kijevu uništenje te infrastrukture takodje bi imalo uticaj na snabdevanje vodom celog južnog dela Ukrajine i moglo bi da utiče na hladjenje reaktora u nuklearnoj centrali Zaporožje, najvećoj u Evropi, koja crpi vodu iz veštačkog jezera te brane od 18 miliona kubnih metara.

Ruske okupacione vlasti demantovale su da su minirale branu Kahovku ističući da bi njeno uništenje poremetilo snabdevanje Krima vodom.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x