PSG: Topli obrok i regres ne uključivati u minimalnu platu

 Pokret slobodnih građana (PSG) predložio je danas da se na topli obrok i regres ukinu sva plaćanja osim PDV-a, da se odrede maksimalno dozvoljeni iznosi isplate po ovim osnovama i da se ovako definisan topli obrok i regres ne uključuje u iznos minimalne cene rada.

Na predloženi način poslodavci bi bili stimulisani da isplaćuju topli obrok i regres u realnom iznosu (do iznosa koji država utvrdi kao maksimalni iznos), zaposleni bi dobili veća primanja, a država bi naplatila pripadajući porez, ukazali su iz PSG-a i istakli da bi država trebalo da prestane da se bavi formom, odnosno nazivima i vrstama davanja, već da se fokusira da primanja zaposlenih budu realno veća.

U PSG-u smatraju da je najnoviji zaključak Visokog kasacionog suda, kojim je utvrđeno da se iznos minimalne cene rada dobija sabiranjem plate, toplog obroka i regresa "samo razotkrio stvarno stanje, jer ako se na topli obrok i regres plaćaju sva davanja kao i na redovnu platu, onda to i nije topli obrok i regres nego plata i logično je da se onda uključe i u vrednost minimalne cene rada".
Ocenili su da se srpsko društvo nalazi pred velikim izazovima i da se zbog toga mora izbeći svako sukobljavanje zaposlenih, poslodavaca i sindikata koje bi dovelo do ekonomske nestabilnosti.

"Nalazimo se u situaciji kada nam je potrebna socijalna stabilnost društva, a to nećemo uspeti ako ravnomerno ne rasporedimo teret narastajuće krize", navedeno je u saopštenju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x