Rakić (DS): Srbija i Rusija bliske samo zbog kompatibilnih interesa nacionalističkih režima

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da je prioritet da Srbija ne skrene sa puta evropskih integracija, ali da mora i da se razjasni koja je od postojećih inicijativa za Zapadni Balkan merodavna i da li su one zamena za članstvo u EU.

"Međutim, u poslednjih deset godina nije ništa postignuto. Ako Berlinski proces znači aktivnije učešće nemačke vlade i podršku Srbiji u ispunjavanju standarda na putu ka članstvu u EU, to je od pomoći", rekla je Rakić za portal Međunarodna politika i društvo (IPG), blizak nemačkoj socijaldemokratskoj partiji SPD.

"Ali ono što je nelogično, jeste politika stabilokratije, koju je bivša kancelarka Angella Merkel predvidela za Srbiju, i to uz pomoć svog omiljenog autokrate iz istočne Evrope, Aleksandra Vučića", dodala je Rakić.

Ona je dodala da je "glavni razlog zbog kojeg ljudi u Srbiji odustaju od za evropske integracije, podrška koju evropski zvaničnici daju čoveku koji je Srbiju vratio u mračno doba Slobodana Miloševića".

Uz to, najveću dilemu za građane Zapadnog Balkana, prema njenim rečima, predstavljaju pitanja "koja je regionalna inicijativa merodavna" i "da li su postojeće regionalne inicijative zamena za članstvo u EU".

"Treće, da bi Berlinski proces mogao da ima odgovarajuće rezultate, trebalo bi razjasniti odnos između tog procesa i inicijative Otvoreni Balkan. Berlinski proces je očigledno povezan sa procesom evropske integracije i uključuje sve kandidate, što kod inicijative Otvoreni Balkan nije slučaj", ocenila je Rakić.

Ona je dodala da je regionalna "saradnja zemalja Zapadnog Balkana neophodna, ali da mora da ima jasan cilj i unapred utvrđenu dinamiku".

Upitana za "tradicionalni bliske" odnose Srbije, kao kandidata za EU, i Rusije, Rakić je odgovorila da je te odnose proteklih decenija uglavnom negovao Slobodan Milošević, a da se na tu politiku u potpunosti nadovezao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Između toga, postojala je samo kratka pauza od sedam godina u kojima je Demokratska stranka imala priliku da Srbiju vodi u Evropu, gde joj je mesto", rekla je Rakić, dodajući da je zatim jaka propaganda uspela da stvori sliku od Srbiji kao zemlji koja je bespogovorno naklonjena Rusiji.

"A istina je ta da nacionalističke vlasti u Srbiji naprosto imaju kompatibilne interese sa nacionalističkim režimom Vladimira Puina", rekla je Rakić, podsećajući da građani Srbije kada krenu u potragu za boljim životom, ili da studiraju u inostranstvu, odlaze na zapad, a ne u Rusiju.

Ona jer ocenila da pokušaji da se Srbija približi Rusiji "ne mogu biti uspešan politički projekat", ali da je već i samo to približavanje "dovoljno destruktivno da može da sabotira put Srbije u EU".

Navodeći da je "tu reč isključivo o ličnim interesima Aleksandra Vučića", Rakić je naglasila da je Srbija "talac kriminalnih struktura", da je "kidnapovana zemlja", i da je "kao i svaki talac upućena na pomoć i solidarnost".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x