Rusija osudila odluku Poljske da ne dozvoli Lavrovu ulazak u zemlju na sastanak OEBS-a

 Rusija je osudila danas "provokativnu" odluku Varšave, koja je odbila da dozvoli ulazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na svoju teritoriju na ministarski sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Odluka Poljske je provokativna i bez presedana", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditovana već nanosi nepopravljivu štetu autoritetu cele Organizacije", navodi se u saopštenju.

Poljska koja početkom decembra organizuje ministarski sastanak OEBS-a objavila je juče da je odbila dolazak Lavrova na svoju teritoriju.

"Očekujemo od Ruske Federacije da izabere članove svoje delegacije u skladu sa važećim propisima", rekao je za Frans pres jedan izvor iz poljskog predsedništva OEBS-a. Poljska je ove godine predsedavajuća te organizacije.

Prema tom izvoru ruska delegacija ne treba da uključi osobe protiv kojih je EU uvela sankcije posle početka ruske invazije Ukrajine, medju kojima je i Sergej Lavrov.

"Te destruktivne poljske odluke ... guraju OEBS ka ponoru" navelo je rusko ministarstvo i optužilo medjunarodnu organizaciju da se pretvara u teren za "antiruske vežbe".

Sastanak 57 ministara spoljnih poslova OEBS-a će biti održan 1. i 2. decembra u Lodju, u središtu Poljske.

Rusku delegaciju će predvoditi ruski ambasador pri OEBS-u Aleksander Lukačevič, prema navodima Moskve.

Od osnivanja 1975. usred hladnog rata da bi promovisala dijalog istok-zapad, OEBS ima sedište u Beču u Austriji.

Godišnji ministarski sastanak organizacije kome obično prisustvuje Lavrov je centralni dogadjaj i prilika da ministri razmotre rad OEBS-a u svim sferama aktivnosti.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x