Rusija se zalaže za jače bezbednosne veze sa Kinom

 Kremlj smatra jačanje veza sa Pekingom glavnim političkim ciljem, izjavio je danas sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev koji se nalazi u poseti Kini.

Patrušev, jedan od bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, opisao je "jačanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje sa Pekingom kao bezuslovni prioritet ruske spoljne politike".

Ruski zvaničnik koji se u Nanpingu sastao sa visokim zvaničnikom Komunističke partije Kine, Guo Šengkunom, rekao je da u sadašnjim uslovima dve zemlje treba da pokažu još veću spremnost za uzajamnu podršku i razvoj saradnje.

Kancelarija Patruševa saopštila je da su se dve strane dogovorile da "prošire razmenu informacija o suzbijanju ekstremizma i stranih pokušaja podrivanja ustavnog poretka koji bi poremetili nezavisnost politike Rusije i Kine".

Kineski i ruski zvaničnici su takodje naglasili potrebu za proširenjem saradnje u oblasti sajber bezbednosti i za jačanjem kontakata agencija za sprovodjenje zakona u borbi protiv terorizma. U saopštenju se ne navode drugi detalji saradnje.

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Djinping, sastali su se prošle nedelje u Uzbekistanu i to je bio njihov prvi sastanak od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Kineske vlasti nisu posebno pominjale Ukrajinu u saopštenju posle sastanka predsednika, već su navele da je Si obećao jaku podršku ruskim ključnim interesima. Peking koristi termin "ključni interesi" za pitanja kao što je nacionalni suverenitet u svetlu situacije na Tajvanu.

Sijeva vlada, koja je navela da ima "neograničeno" prijateljstvo sa Moskvom pre invazije na Ukrajinu 24. februara, odbila je da kritikuje ruske vojne akcije.

I Kina i Indija povećale su svoj uvoz ruske nafte i gasa, pomažući Moskvi da nadoknadi posledice sankcija Zapada uvedenih zbog njenih akcija u Ukrajini.

Tokom sastanka sa Sijem prošlog četvrtka, Putin je pohvalio kineskog predsednika što je zadržao "uravotežen" pristup ukrajinskoj krizi i rekao da je spreman da razgovara o "zabrinutostima" Pekinga oko Ukrajine.

Putin je pomenuo kinesku zabrinutost zbog nestabilnih cena nafte i ekonomske neizvesnosti posle gotovo sedam meseci sukoba u Ukrajini.

Si i Putin sastali su se na marginama Šangajske organizacije za saradnju sa osam zemalja, bezbednosnog saveza stvorenog kao protivteža uticaju SAD koji takodje uključuje Indiju, Pakistan i četiri bivše sovjetske zemlje u Centralnoj Aziji.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x