Ruski predsednik neće ići na samit G20 u Indoneziji

Ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustovati samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) naredne nedelje u Baliji, saopštila je ruska ambasada u Indoneziji.

"Mogu da potvrdim da će (šef ruske diplomatije) Sergej Lavrov predvoditi rusku delegaciju na samitu G20. Putinov program rada još nije utvrdjen i on bi mogao virtuelno da učestvuje", izjavila je danas neimenovana predstavnica ruske ambasade u Džakarti.

Ta najava dolazi posle višemesečne neizvesnosti oko učešća ruskog predsednika na samitu šefova država i vlada G20, koji 15. i 16. novembra organizuje Indonezija.

Drugi izvor blizak organizatorima samita izjavio je za AFP da je učešće ruskog predsednika "veoma malo verovatno" i da bi trebalo da ga zameni ministar spoljnih poslova.

Indonezija je bila pod jakim pritiskom Zapada da isključi Rusiju sa samita kao reakciju na rat u Ukrajini, ali se ona tome usprotivila, tvrdeći da zemlja domaćin treba da ostane neutralna.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, čija zemlja nije članica G20, takodje je pozvan na samit a očekuje se njegovo virtuelno učešće.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija. One imaju udeo od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i čine oko dve trećine svetske populacije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x