Ruskom opozicionaru Iliji Jašinu odredjen pritvor

Sud u Moskvi odredio je danas pritvor opozicionaru Iliji Jašinu koji je optužen za kritikovanje ruske ofanzive u Ukrajini, konstatovao je novinar Frans presa.

Tridesetdevetogodišnji Jašin, odbornik Moskve i jedan od poslednjih poznatih kritičra Kremlja koji se još nalazi u Rusiji će ostati u zatvoru namanje do 12. septembra, objavio je sud odgovarajući na zahtev tužilaštva.

On je optužen za "širenje lažnih informacija" o vojsci, i preti mu visoka zatvorska kazna.

Širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci je novo krivično delo, uvedeno posle početka rata u Ukrajini, za koje može da se dobije 15 godine zatvora.

"Nemojte se plašiti ovih ništarija, Rusija će biti slobodna", uzviknuo je opozicionar u sudu posle objave o odredjivanju pritvora.

Desetak ljudi bilo je okupljeno oko suda da mu pruže podršku, preneo je izveštač Frans presa.

Jašinov advokat juče je javio da je ruski istražni komitet otvorio istragu protiv opozicionara zbog "širenja lažnih vesti" o ruskoj vojsci, što je bilo dan pre nego što je Jašin trebalo da izadje posle odsluženja 15-odnevne zatvorske kazne.

Ilija Jašin osudjen je 28. juna na 15 dana zatvora zbog "neposlušnosti prema policiji", što je on nazvao nameštenim, i trebalo je po tom osnovu da izadje iz zatvora danas.

Krivična istraga protiv njega, zbog koje mu je danas odredjen pritvor, pokrenuta je zato što je 7. aprila govorio na Jutjubu o "ubistvu civila u Buči" u Ukrajini.

Još jedan poznati opozicionar Vladimir Kara-Muza je u pritvoru od aprila zbog sličnih optužbi kao one upućene Jašinu. Moskovski gradski odbornik Aleksej Gorinov osudjen je 8. jula na sedam godina zatvora zbog osude ruskog napada na Ukrajinu. 

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x