Saracin u razgovoru s Vučićem: Proširenje EU i jačanje saradnje u regionu prioriteti za Berlin

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadnim Balkan Manuel Saracin rekao je danas u susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će politika proširenja Evropske unije (EU) i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u regionu.

Kako je saoopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Vučić i Saracin razgovarali su evropskim integracijama Srbije, regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima.

Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, predsednik je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima, navedeno je u saopštenju.

On je istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

"Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa 'Otvoreni Balkan' predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju", naglasio je predsednik i dodao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regiona pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od devet godina.

Po pitanju BiH, Vučić je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, srpski predsednik je ponovio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i dodao da je Srbija zainteresovana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svetskih destinacija za investiranje, navodi se u saopštenju.
Foto

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x