SDS: Javna preduzeća su tempirana bomba javnih finansija

Socijaldemokratska stranka (SDS) pozvala je danas nadležne organe da "što pre stave tačku na pljačku" u javnim preduzećima, ocenjujući i da je posobno problematično poslovanje u tri preostale najvrednije kompanije - Telekom, Elektroprvireda Srbije i Srbijagas.

"Neto rast duga ova tri preduzeća je preko tri milijarde evra u prethodnih pet godina. Razlog ovog lošeg poslovanje je njihovo nestručno vodjenje, izvlačene para za različite rizične poslovne poduhvate, nekada verovatno i polulegalne, korupcija, pre svega u javnim nabavkama", rekao je potpredsednik SDS Goran Radosavljević, na konferenciji za novinare.

On je istakao da su "javna preduzeća u prethodnih nekoliko godina, uglavnom u pet, a suštinski u deset, postala tempirana bomba javnih finansija, sada prete da ekspodiraju i naprave potpuni haos u ionako krhkim javnim finansijama sa preko 30 milijardi evra javnog duga i deficitom već treću godinu".

Prema njegovim rečima, na rezultate poslovanje ove tri kompanija nije uticao kovid, ni rat u Ukrajini, bar ne u tolikoj meri, da bi se to navodio kao izgovor, već je odgovornost isključivo u njihovom lošem vodjenju.

On je rekao da sada u svetu preti jedna od najvećih energetskih kriza u prethodnih trideset, četrdeset godina, a Srbija po prvi put nema dovoljno struje i čeka narednu zimsku sezonu sa 21 posto manje proizvodnje električne energije u odnosu na isti period prethodne godine.

"U EPS-u su denekle priznali loše razultate jer su takvi da ne mogu da se sakriju, rukovodstvo Srbijagasa se ne brine oko rezultata jer zna da će država preuzeti gubitke kao što je i do sad radila", rekao je Radosavljević.

On je istakao da nas "rukovodstvo Telekoma ubedjuje da su njihovi poslovni rezultati spektakularni a to su isključivo zahvaljujući kretivnom računovodstvu, da se tako izrazim".

"Danas kompanije u sektoru energetike i telekomunikacije ostavaruju istorijski najveće profite u svetu ikad, pa je tako katastrofalno loš rezultat još lošiji", rekao je Radosavljević.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x