Selaković imao veliki broj susreta na marginama Generalne skupštine UN

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je drugog dana učešća na 77. zasedanju Generalne skupštine UN imao veliki broj susreta na marginama tog događaja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Selaković je imao u jednom danu susrete sa 27 ministara spoljnih poslova, tokom kojih su dotaknute teme iz oblasti bilateralne saradnje, ali i aktuelne geopolitičke teme, navedeno je u današnjem saopštenju.

Šef srpske diplomatije je imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Svete Lusije, Malte, Jermenije, Senegala, Somalije, Kuvajta, Gruzije, Laosa i Kostarike.

Ti razgovori su bili prilika za iznošenje konkretnih predloga za unapređenje bilateralne saradnje, kao i za razmenu informacija i stavova o najvećim međunarodnim izazovima današnjice, kao što su kriza u snabdevanju hranom i energentima.

Jedna od dominantnih tema i u jučerašnjim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji i nastojanje Srbije da se, u skladu sa međunarodnim pravom, mirnim i političkim sredstvima, izbori za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

Tokom dinamičnog dana u Njujorku potpisana su dva međunarodna sporazuma - o saradnji u oblasti sporta sa Kuvajtom i saradnji u oblasti poljoprivrede sa Senegalom, navedeno je u saopštenju.

Selaković je bio pozvan i da učestvuje na skupu "Mladi ministri spoljnih poslova", čiji je domaćin bio ministar Pakistana.

O svojim iskustvima na čelu nacionalnih diplomatija, ali i ulozi uspešnih političara nove generacije u kreiranju miroljubivih i stabilnih geopolitičkih odnosa, govorilo je deset ministara. Na skupu su učestvovali predstavnici Mađarske, Češke, Katara, Kanade, Lihtenštajna, Litvanije, Paname i drugih zemalja.

Drugi radni dan u Njujorku Selaković je završio trilateralnom radnom večerom sa šefovima diplomatija Grčke i Kipra.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x