Selaković: Indonezija najvažniji partner Srbije u jugoistočnoj Aziji

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Džakarti da je Indonezija najvažniji partner Srbije u jugoistočnoj Aziji, a da u oblasti ekonomije postoje brojne neiskorišćene mogućnosti

Jedna od tema razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi, rekao je Selaković, bila je i izvoz srpskih prehrambenih proizvoda na indonežansko tržište, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Sporazumi koje smo potpisali proteklih meseci i koje ćemo potpisati govore o želji naše dve zemlje, ne samo da imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na vezama iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, već i da smo zemlje fokusirane na budućnost naših građana i ekonomija, i u toj budućnosti Srbija i Indonezija biće prijatelji i pouzdani partneri", rekao je Selaković u obraćanju novinarima posle sastanka.
Selaković je zahvalio domaćinima na tradicionalnom gostoprimstvu i na podršci koju Indonezija pruža Srbiji po pitanju Kosova, navodi se u saopštenju.

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi rekla je da je Srbija važan partner u Evropi, što je potvrđeno i danas potpisanim sporazumom o političkim konsultacijama.

Predmet razgovora su, prema njenim rečima, bile brojne teme od zajedničkog interesa i identifikovane su oblasti u kojima je u predstojećem periodu moguće značajno unaprediti saradnju, kao što je trgovina prehrambenim proizvodima.

Kako je istakla, konstatovano je i da u Srbiji postoji potreba za angažovanjem većeg broja radnika iz Indonezije, u oblastima poput građevine.

Indonezija, kako je dodala, ima želju da nastavi da investira u Srbiji i zajednički je ocenjeno da je potrebno podstaći veze privrednika.

Šefica indonežanske diplomatije zaključila je da je jedna od tema razgovora bila i situacija u svetu, i ponovila privrženost njene zemlje mirnom rešavanju konflikta i poštovanju principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, piše u saopštenju.


Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x