Selaković na konferenciji u Malagi: Terorizam najozbiljnija pretnja miru

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji u Malagi da je terorizam najozbiljnija pretnja međunarodnom miru i bezbednosti i da Beograd osuđuje sve oblike terorizma.

Na međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, civilnom društvu i suzbijanju terorizma, Selaković je rekao da Srbija smatra Ujedinjene nacije ključnim forumom za međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija podržava i aktivno učestvuje u regionalnim i međunarodnim inicijativama za borbu protiv svih oblika terorizma, dodao je Selaković na konferenciji koju su zajednički organizovale Vlada Španije i Kancelarija UN za borbu protiv terorizma.

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbija preduzima sve mere neophodne za sprovođenje relevantnih rezolucija Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN i da nastoji da pruži adekvatan doprinos kroz učešće u radu Komiteta za borbu protiv terorizma i u tematskim diskusijama u okviru Saveta za ljudska prava, navodi se.

"Srbija nedvosmisleno podržava principe sadržane u Globalnoj strategiji UN za borbu protiv terorizma. Svesni smo obaveze da se sve mere, koje se na nacionalnom i međunarodnom planu preduzimaju u borbi protiv terorizma, sprovode uz poštovanje međunarodnog prava", kazao je Selaković.

Naveo je da Srbija, u vezi sa rešavanjem uzroka koji doprinose širenju terorizma i ekstremizma, smatra da je ključno rešavanje produženih nerešenih konflikata, jačanje vladavine prava i ljudskih prava, kao i eliminisanje diskriminacije na etničkoj, nacionalnoj i religijskoj osnovi, piše u saopštenju.

"Kroz delovanje u okviru Uneska i saradnju sa Alijansom civilizacija, Srbija nastoji da doprinese promociji dijaloga, tolerancije i razumevanja među narodima, religijama i kulturama", dodao je Selaković.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x