Selaković u jednom danu razgovarao sa 20 šefova diplomatija

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa 20 šefova diplomatija, saopštilo je to ministarstvo.

Selaković je u ponedeljak imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Sijera Leonea, Maldiva, Alžira, Uzbekistana, Venecuele, Eritreje i Jordana, ali i seriju kraćih susreta sa kolegama iz El Salvadora, Rumunije, Iraka, Severne Makedonije, Danske, Egipta, Indonezije, Кipra, Libije, Ruande, Tanzanije, Indije i Malezije.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornike sa ekonomskim rezultatima Srbije i uspešno sprovedenim reformskim procesima u proteklih desetak godina, kao i sa željom za unapređuje bilateralnih odnosa sa državama širom sveta, na osnovama obostranog uvažavanja i razumevanja, kao i poštovanja temeljnih principa međunarodno-pravnog poretka.

Razgovori u Njujorku bili su prilika i za iznošenje pozicija po pitanju Кosova i Metohije i pojašnjavanje vrednosti na kojima Srbija gradi borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Srbija je, kako je u razgovorima poručio Selaković, otvorena za snaženje ekonomskih veza i razmenu iskustava sa prijateljskim i partnerskim zemljama, a današnji kontakti su bili prilika i za pokretanje niza konkretnih inicijativa.

Tokom razgovora u Njujorku upućeno je i više zvaničnih poziva za posete Srbiji na visokom i najvišem nivou, kao i za potpisivanje Memoranduma o političkim konsultacijama sa Uzbekistanom i Jordanom.

Selaković će, kako je planirano, do kraja ove sedmice u sedištu UN imati više desetina bilateralnih sastanaka sa kolegama iz čitavog sveta.

Nedelja u kojoj će biti održana generalna debata u okviru tekućeg zasedanja Generalne skupštine UN, prilika je za razgovore o širokoj lepezi geopolitičkih pitanja, ali i za konkretne bilateralne inicijative i rad na produbljivanju odnosa sa državama čiji ministri spoljnih poslova učestvuju u dogadjaju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x