Selaković: Za Srbiju čast da bude domaćin Medjunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je za Srbiju velika čast da danas i sutra bude domaćin Borda Medjunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta (AICESIS) i sličnih organizacija koji pokazuje koliki je značaj Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u socijalnom dijalogu.

"Za nas kao državu je velika čast da budemo domaćini ovakvog medjunarodnog dogadjaja. On pokazuje koliki je značaj SES-a u socijalnom dijalogu, ali nas i obavezuje da u budućnosti dajemo veći značaj njegovom radu", rekao je danas Selaković.

Beograd je 1. i 2. decembra prvi put domaćin Borda Medjunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta (AICESIS) i sličnih organizacija.

Srbija, odnosno SES je za punopravnog člana izabran 2018. godine na sednici Generalne skupštine koja je održana u Parizu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, izabran je za člana Borda na sednici tog tela 2019. godine u Bukureštu.

Selaković je rekao da će se se jedino u razgovoru sa svim stranama ići u smeru onog što jeste cilj svake odgovorne vlasti, a to je kretanje ka državi blagostanja.

Dijalog je, kako je rekao, ono što država promoviše i želi da promoviše na svim nivoima vlasti.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je za Srbiju veliko priznanje da bude punopravni član AICESIS, a još veće u činjenici da je član Borda te organizacije.

"To što smo domaćini Borda, koji se održava jednom godišnje na svetskom nivou, predstavlja potvrdu velikih koraka koje smo napravili u više od dve decenije otkako postoji socijalni dijalog u Srbiji", rekao je Nenezić.

Kroz saradnju sa AICESIS i partnerskim organizacijama, kako je rekao, otvara se mogućnost za usvajanje najbolje prakse i unapredjenje dijaloga kao jedinog puta za održiv ekonomski razvoj, koji uvažava interese sve tri strane:
države, sindikata i poslodavaca.

AICESIS je osnovan 1989. sa ciljem da promoviše socijalni dijalog, razmenu stavova i primera dobre prakse organizacija koje okupljaju socijalne partnere. Asocijacija radi u tesnoj saradnji sa Medjunarodnom organizacijom rada (ILO) i Ekonomskim i socijalnim savetom Ujedinjenih nacija (ECOSOC).
Pored zasedanja Borda AICESIS u Palati Srbija održava se i konferencija "Za bolju budućnost u svetu rada i kapitala".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x