Sijarto: Sramota za Brisel je usporavanje evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana

 Ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peter Sijarto izjavio je danas u Banjaluci da je "sramota Brisela" što je usporen evropski put zemalja Zapadnog Balkana.
On je rekao da za Madjarsku nije u redu odluka Saveta Evrope što BiH nije obezbedila kandidatski status.

"Mi Madjari podržavamo stabilnost BiH i evropsku integraciju ove zemlje", kazao je Sijarto posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Prema njegovim rečima, Madjarska tu podršku pokazuje "ne samo rečima, već i delima", navodeći da 134 madjarska vojnika služe u okviru EUFOR-a.

Madjarski šef diplomatije dalje je ocenio da je proširenje EU jedna od najvažnijih politika i da jačanje Unije nije moguće bez njenog proširenja.

"Što nas više ima, to smo jači, a to je najvažnije za regiju Zapadnog Balkana. Madjarska je zainteresovana za stabilnost i mir ove regije, čiji smo neposredni sused", kazao je Sijarto.

Navodeći da EU može da doprinese rešavanju istorijskih nesuglasica, madjarski zvaničnik je naglasio da Madjarska poržava dijalog, kao i da je protiv uvodjenja sankcija i pretnji političarima na području Zapadnog Balkana.

"Podržali smo dodelu statusa kandidata Ukrajini i Modlaviji, ali smo smatrali da status kandidata trebaju da dobiju i Gruzija i BiH i sramota je što se to nije desilo", ocenio je on.

Sijarto je naveo da je Vlada Madjarske pokrenula program za razvoj preduzetništva na području RS, navodeći da će u septembru biti raspisan konkurs za dodelu 35 miliona evra za 1.400 malih i srednjih preduzeća na području ovog bh. entiteta.

Preduzeća će moći da dobiju maksimalnu pojedinačnu podršku od 25.000 evra.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je saradnja BiH i RS sa Madjarskom veoma važna, dodavši da je madjarskom šefu diplomatije preneo razočarenje nedavnom odlukom Evropskog saveta da BiH ne dodeli kandidatski status.

Dodik je ocenio da je EU bila nepraveda prema BiH, postavljajući nerealnih 14 prioriteta kao uslov za dobijanje kandidatskog statusa, pri čemu insistiraju na ispunajvanju pitanja koja odgovaraju jedino političarima iz Sarajeva.

Prema njegovim rečima, EU je još ranije trebalo da primi BiH u svoje članstvo i da je "modelira" unutar Unije.

"Entuzijazam za EU kod nas je splasnuo, ali mi smo i dalje opredeljenji za evropski put", kazao je Dodik.

On je potvrdio da će u sredu otputovati u Brisel, gde bi trebalo da se održi nova runda pregovora lidera političkih stranaka iz BiH pod pokroviteljstvom predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

"EU treba da nam da realno provodive preporuke, jer centralizacije BiH kroz EU neće proći. Ako nas terate da biramo članstvo u EU sa centralizacijom u BiH ili RS, mi biramo RS", kazao je Dodik.

Dodao je da je na sastanku bilo reči i o stanju u Ukrajini i da je Sijartu preneo svoju želju da se taj sukob što pre okonča, navodeći da razume stav Madjarske koja je u vezi sa ukrajinsko-ruskim sukobom prvenstveno vodila računa o svojim nacionalnim interesima.

"I mi u RS moramo da se odgovorno odnosimo prema očekivanju našeg naroda, moramo da pratimo te interese i da ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, bez obzira na očekivanja iz EU i SAD", naglasio je Dodik.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x