Sobranje Severne Makedonije zadužilo Vladu da prihvati francuski predlog za početak pregovra sa EU

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je danas većinom glasova zaključke kojima se Vlada zadužuje da prihvati francuski predlog za početak pregovora sa EU i da u tom procesu zaštiti identitetske osobenosti makedonskog naroda, jezik i istoriju.
Za zaključke kojima se Vlada Severne Makedonije zadužuje da produži proces sa Evropskom unijom i da usvoji ponudjeni Pregovarački okvir, glasalo je 68 poslanika vladajujuće kolalicije oko SDSM i DUI i alabanskih opozicionih partija, dok su pre glasanja salu napustili poslanici kolicije opzicione VMRO DPMNE i Levice, koji predlog smatraju štetnim.

Trodnevna rasprava u Sobranju, o Informaciji o predlogu pregovaračkog okvira za pristupne pregovore, koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. jula, protekla je u napetoj atmosferi, makedonska opozicija je bukom i vuvuzelama ometala govore kolege iz vladajućih partija, a bilo je i verbalnih sukoba.

Poslanici vladajućih SDSM i DUI tvrde da pregovački okvir, koji je ponudilo francusko predsedništvo EU, nudi nepovredivost makedonskg identiteta i jezika i početak pristupnih pregovra, posle 17 godina kandidatskog statusa.

Zaključke koje su poslanici usvojili podneli su šef poslaničke grupe vladajučeg SDSM Jovan Mitrevski i poslanik DUI Arber Ademi.

"Vreme je za odluku. Kroz donošenje zaključaka koji će biti obavezni za sadašnju, ali i za svaku buduću vladu, obezbedićemo evropski put zemlje uz bezuslovno poštovanje jezika, identiteta, istorijskih i kulturnih posebnosti makedonskog naroda, o kojima se nije pregovaralo ni u kom trenutku, nikada ni sa kim o tome ne može i ne sme da se pregovara", rekao je Mitrevski.

Makedonske opzicione partije smatraju da je francuski predlog ponižavajući i da vodi direktnoj asimilaciji makedonskog naroda i bugarskim ucenama i višegodišnjem sprečavanju integrativnog procesa, ocenjujući da je glasanje za taj dokument veleizdaja.

Poslanik i potpredsednik VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski je ocenio da se prihvatanjem francuskog predloga pristaje na tvrdje Sofije da je makedonski jezik dijalekt bugarskog.

Poslanicima vladajućih partije Nikolovski je poručio da je ovo "teško nacionalno poniženje" i da je njihova zemlja "postala sramota kojoj se ceo Balkan podsmeva".

Poslanik opozione partije Levica Boris Krmov je ocenio da se francuski predlog usvaja da bi Albanija počela pregovore sa EU, a na Makedoniju se prebacila odgovornost za to što ne može da ih započne".

"Ovo se radi da bi Albanija počela pregovre, a mi ćemo ostati večno zakočeni da nikada ne udjemo u EU", rekao je Krmov.

Francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovora, iza kojeg je stala cela EU, u Severnoj Makedoniji je naišao na snažan otpor, osim makedonske opozicije, i velikog dela građana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije, koja već 17 godina ima status kandidata za članstvo.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x