SSP: Da institucije počnu da primenjuju zakon i spreče porodično nasilje

Stranke slobode i pravde (SSP) je danas ocenila da je ključni razlog za porast porodičnog nasilja u Srbiji neefikasan rad institucija i zatražila od njih da počnu da primenjuju zakon.

Ta stranka je u saopštenju naglasila da je za to "potrebna samo politička volja Vlade i pritisak na centre za socijalni rad i policiju da pravovremeno reaguju".

Resorni odbor SSP za socijalnu politiku je naveo da su u prethodna dva dana u porodičnom nasilju ubijene dve žene, a u ovoj godini 22.

Naveli su i da predstavnici vlasti "uporno pričaju kako su doneti svi neophodni zakoni i strategije i da nadležne institucije sprovode sve protokole", i ocenili da ih život demantuje.

"Ključni razlog za porast porodičnog nasilja je neefikasan rad državnih institucija koje žrtvama ne pružaju brzu zaštitu, a nasilnike ne sankcionišu u skladu sa zakonom", naveli su u saopštenju.

Smatraju da "time sistem nasilnicima šalje signal da toleriše porodično nasilje", te ukazali da je dodatni problem što žrtve porodičnog nasilja nisu finansijski dovoljno jake da se osamostale.

SSP je zatražio i "da državni organi momentalno počnu da sprovode zakone i tako jasno stave do znanja da se nasilje u društvu više neće tolerisati".

Zatražili su od Vlada i da ojača mrežu sigurnih kuća i materijalnu i pravnu podršku ženama koje su predmet nasilja, kako bi se na vreme zaštitile.

Smatraju da Vlada mora da pokrene kampanju koja će poslati poruku ženama da je sistem na njihovoj strani i u kojoj će da ih informiše o njihovim pravima i svim mehanizmima zaštite.

Zahtevaju i oštriju kaznenu politiku uz zabranu ranijeg izlaska nasilnika iz zatvora, jer, kako su ocenili, nedopustivo je da većina dobije uslovnu kaznu ili kaznu zatvora od tri meseca do 12 meseci. 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x