SSP: Da vlast u Beogradu pokrene investicioni program gradske stanogradnje

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je danas vlast da u Beogradu pokrene investicioni program gradske stanogradnje u sklopu koga će se stanovi građanima nuditi u najam po beneficiranim stanarinama.

Generalni sekretar SSP Peđa Mitrović je u saopštenju naveo da je ogroman rast cene kvadrata stana doveo Beograd na šesto mesto u Evropi kada je u pitanju cena nekretnina u odnosu na primanja građana.

Naveo je da se iza Beograda prema relativnim troškovima kupovine stanova nalaze gotovo svi najbogatiji gradovi Evrope poput Milana, Minhena, Beča, Frankfurta, Londona, te da su ispred Beograda, od većih gradova samo Pariz, Moskva, Petrograd i Lisabon.

Naveo je da bi jedna prosečna beogradska porodica kupila stan od 60 kvadrata, potrebno je da 19 godina i pet meseci sa strane sklanja po jednu prosečnu platu, te podsetio da cene kirija rastu jos više.

Ukazao je da "za to vreme, država stoji po strani" i hvali se kako se u Beogradu nikada nije više gradilo.

Naveo je da, zato, SSP predlaže investicioni program gradske stanogradnje, te ukazao da je "neophodno da grad Beograd počne godišnje da gradi 2.500 stanova koji će se građanima nuditi u najam po beneficiranim stanarinama".

Dodao je da to nije ništa novo i da takva praksa postoji u gotovo celoj Evropi.

Rekao je da će javnom stanogradnjom vlast na sistematski način pristupiti rešenju stambenih problema građana, te ih, kako je ocenio, zaštititi od turbulencija na tržištu.

Prema njegovim rečima, zbog skupih stanova i visokih kirija, jedini izlaz za mnoge je odlazak u inostranstvo što dovodi do drastičnog smanjenja broja stanovnika Srbije.

Naveo je da SSP na to svakodnevno upozorava, ali bez uspeha.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x