SSP: Predlog zakona o izmenama zakona o porezu na dobit pravih lica uskoro u parlamentu

 Stranka slobode i pravde (SSP) uputiće iduće nedelje u skupštinsku proceduru predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica, izjavio je danas generalni sekretar SSP Pedja Mitrović.

Mitrović je rekao novinarima u Beogradu da bi predloženim izmenama poreza na dobit pravnih lica bile obuhvaćene sve kompanije iz sektora eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, proizvodnje naftnih derivata, maloprodaje i veleprodaje čvrstih, teških i gasovitih goriva, kao i sektora eksploatacije ruda metala.

"Kriterijum za primenu poreza bio bi da su kompanije u 2022. godini ostvarile neto dobit veću od 100 miliona dinara, kao i da je neto dobit u tekućoj godini za 25 odsto veća u odnosu na prosečnu neto dobit u prethodnih pet godina", rekao je on u prostorijama SSP.

On je naveo da će Srbija u idućoj godini imati problema sa stabilnosti javnih finansija, zbog čega je ušla u angažman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Država će morati da se zaduži gotovo osam milijardi evra za pokrivanje starog duga i pokrivanja tekućeg deficita, tvrdi Mitrović.

"Usvajanjem ovog zakona, budžet Srbije bi u 2023. godini ostvario dodatnih milijardu evra poreskih prihoda na ime oporezivanja ekstra dobiti koje su kompanije u sektorima energetike i rudarstva ostvarile ove godine zbog poremećaja na tržištu", rekao je generalni sekretar SSP.

Prema njegovim rečima, takav zakon je praksa u zemljama Evropske unije (EU).

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x