SSP: Ružić iznosi pogrešne informacije o obrazovnom sistemu u Srbiji i napretku u IT oblasti

Predsednica Odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde (SSP) Nataša Zečević ocenila je danas da ministar prosvete Branko Ružić iznosi pogrešne informacije o obrazovnom sistemu u Srbiji i napretku u IT oblasti, navodeći da je izveštaj sa PISA testiranja pokazao da je 40 odsto petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismeno.
Ružić je u utorak na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu izjavio da obrazovni sistem Srbije podržava ekonomski rast zemlje stvaranjem okruženja u kome učenici od najranijih uzrasta uče o savremenim tehnologijama i njihovim potencijalima, kao i da u Srbiji tokom pandemije nije propušten nijedan nastavni dan, niti je bilo kašnjenja kada je u pitanju ispunjavanje nastavnih planova i programa na svim nivoima obrazovanja.

"Pravo programiranje podrazumeva dobro poznavanje matematike, logike, razvijeno kritičko mišljenje i sposobnost rešavanja problema. Medjutim, izveštaj sa PISA testiranja nam ukazuje da je 40 odsto petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismeno. Sigurna sam da ste čitali prave rezultate sa pilotiranja državne mature, a ne one u medijima, i jasno vam je da mali procenat učenika može da reši test iz matematike i srpskog", navodi Zečević.

Prema njenim rečima, istraživanja o efektima nastave u vreme pandemije svuda osim u Srbiji pokazuju pad kvaliteta obrazovanja, još veću nejednakost medju učenicima i smanjenje pravednosti obrazovanja.

"Ako se pomerimo iz velikih gradova učenici nemaju načina da dodju do srednje škole, nema prevoza, nema učeničkih domova. Da stvar bude gora, u poslednjih 10 godina broj učenika u osnovnim i srednjim školama opao je za neverovatnih 110.000", dodala je Zečević.

Ona je "predložila" Ružiću da obidje škole u Srbiji i da proveri "da li učenici imaju uredjene toalete, toplu vodu, toalet papir", tvrdeći da će se on uveriti da su škole zapuštene, a obrazovanje "u raspadu".

"Jedini način da od naših djaka napravimo sposobne ljude jeste maksimalno ulaganje u obrazovanje, da se ono ne tretira više kao trošak, već najbolja investicija u budućnost, bolji položaj i veće plate za prosvetne radnike, nastava sa najviše 20 učenika u odeljenju, revizija nastavnih programa i obavezno srednje obrazovanje", ocenila je.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x