Stefanović razgovarao s ambasadorima Kvinte i Norveške pri NATO i u Srbiji

 Ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja Kvinte ( SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije) i Norveške pri NATO i u Srbiji, koje je predvodila stalna predstavnica SAD pri NATO Džulijan Smit, o saradnji u oblasti odbrane, kao i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Stefanović je ukazao da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da je njeno strateško opredeljenje vojna neutralnost, saopštilo je ministarstvo odbrane.
Srbija je zadovoljna rezultatima ostvarenim kroz učešće u aktivnostima pod okriljem NATO programa Partnerstvo za mir, rekao je Stefanović i dodao da za Srbiju taj program predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju unapređenja odbrambenih kapaciteta i bezbednosne stabilnosti.

Stefanović je ocenio da su za povećanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i njene interoperabilnosti značajne kako zajedničke vežbe, tako i učešće u mirovnim misijama UN i EU, kao i saradnja vojnomedicinskih timova.

Ministar je ocenio kao veoma značajnu saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, kao misijom NATO, koji je, kako je rekao, garant bezbednosti srpskog naroda na Kosovu.

On je ovom prilikom ponovio opredeljenost Srbije za dijalog ističući da je Srbija svesna značaja očuvanja mira i stabilnosti, ali i "ukazao na jednostrane poteze privremenih prištinskih institucija", koji, kako je naveo, nanose štetu čak i samim Albancima i ugrožavaju ceo region.

On je naveo da Srbija podržava EU operaciju ALTEA, kao i teritorijalni integritet i suverenitet, ne samo BiH, već svih međunarodno priznatih država, ali da očekuje to isto od međunarodne zajednice i kada je reč o njoj.

Stefanović je istakao da Srbija gradi mostove saradnje sa svim komšijama u cilju ekonomskog razvoja celokupnog regiona, ostavljajući razlike po strani, i naveo da o tome svedoči inicijativa "Otvoreni Balkan" predsednika Aleksandra Vučića čime Srbija pokazuje vrlo konkretnim potezima u praksi da je usmerena na očuvanje mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Ambasadori Kvinte i Norveške istakli su na sastanku da cene angažovanje Srbije u programu Partnerstvo za mir i da NATO poštuje njenu vojnu neutralnost.

Oni su istakli da su u svetlu sukoba u Ukrajini posvećeni očuvanju stabilnosti na Balkanu i da smatraju da je Srbija važan faktor u tome, te da je značajno očuvati partnerstvo i razumevanja sa njom.

Takođe, istakli su da cene zalaganje Srbije za očuvanje regionalne stabilnosti, kao i doprinos Vojske Srbije mirovnim misijama UN i EU širom sveta, čije učešće je važno za interoperabilnost vojski, navodi se u saopštenju.

Ambasadori su izrazili i opredeljenost za nastavak angažovanja na daljem unapređenju vojne saradnje Srbije sa njihovim državama i Alijansom u segmentima koji su od obostranog interesa.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x