Stefanović (SSP) : Da Srbija odmah uskladi svoju sa spoljnom poltikom EU

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljnu politiku Borko Stefanović je rekao danas da Srbija kao država kandidat za članstvo u EU mora hitno da uskladiti svoju sa spoljnom politiku sa EU, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP), čiji je funkcioner.

On je na konferenciji za novinare u parlamentu predstavio predlog rezolucije o uskladjivanju spoljne politike Srbije sa EU, te ocenio da je to usladjivanje " ekonomski, politički i državni interes" Srbije.

Kazao je da je predlog rezolucije podneo u skupštinskom Odboru za spoljne poslove, te najavio da će podneti istu rezoliciju na odlučivanje nana sednici Skupštine Srbije.

"SSP i ja lično smatramo da Srbija kao država kandidat za članstvo u EU mora hitno uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU, jer je to nas ekonomski, politički i državni interes", kazao je on.

Prema njegovim rečima, više od 300.000 ljudi danas u Srbiji radi u kompanijama iz zemalja EU a više od 10.000 domaćih preduzeća izvozi u EU.

"To potpuno jasno ukazuju da mi pripadamo tom delu sveta i da bi bilo kakvo usporavanje ekonomskih aktivnosti sa zemljama EU značilo katastrofu za našu ekonomiju, radna mesta i životni standard", rekao je on.

Prema njegovim rečima, motiv za podnošenje te rezolucije je što se njenim neusvajenjum rizikuje ekonomska izolaciju zemlje.

Podsetio je i da je "Srbija danas jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja nije uvela neku vrstu mera prema Rusiji, nakon što je ona napala Ukrajinu",

Smatra i da Srbija "nema luksuz" da ostane " na pogrešnoj strani istorije", jer bi, kako je oceniuo, time otežali i svoju poziciju u borbi za Kosovo.

Kazao je da su sve vlade i sazivi parlamenta od 2000. do danas bili proevropski, te dodao da je "deklarativno takav slučaj i sa ovom skupštinskom većinom i vladom"

"Rasprava o predlogu Rezolucije i njen ishod će dokazati da li većina zaista želi da nastavi evropski put ili je nakon dugogodišnjeg zastoja odlučila da odustane od članstva u EU", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko je to njihova odluka moraju da je jasno kažu narodu i ponude alternativu.

Dodao je i da je uveren da je nemoguće da se Srbija razvija i živi dobro ako nije u saglasju sa, kako je kazao, zemljama sa kojima deli isti kontinent.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x