Stefanović (Ujedinjeni) i Vučić u skupštini Srbije o dijalogu i skupštinskoj komisiji za Kosovu

Poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni Borko Stefanović ocenio je danas u skupštini Srbije da bi, od strane Beograda, svako napuštanje dijaloga po pitanju Kosova predstavljalo nacionalni poraz Srbije.

On je, tokom skupštinske rasprave, takve stavove nazvao besmislenim, te istakao da kroz dijalog treba pregovarati o svemu, osim o priznanju nezavisnosti Kosova.

Pozvao je sve da se sete kako je, 1999. završen drugačiji pristup Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

Kazao je da treba napusti "politiku simbolizma", koja se ogleda da, kako je kazao "jedna lična karta i i jedna tablica" znače priznanje nKosova.

"Ne to ne znači priznanje Kosova, priznanje se vrši aktom vlade Srbije ", rekao je Stefanović.

Zatražio je od vlasti da izvrše popis Srba na Kosovu i Metohiji i da se konačno tačno utvrdi koliko ih tamo stvarno živi.

Ponovio je predlog Stranke slobode i pravde (SSP) čije je funkcioner, za formiranje skupštinske komisije od predstavnika poslaničkih grupa, kao i važnih organizacija i institucija poput SANU i Univerziteta.

Kazao je da Ujedinjeni, koju uz SSP čine i Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga neće glasti za izveštaj o Kosovu i Metohotij jer, kako je ocenio, predstavlja političku sublimaciju uradjenog a koja se nije oslanjala na društveni konzenus.

Rekao je i da delove tog izveštaja o tome šta Albanci nisu ispunili i koliko je Beograd pomagao Srbima na Kosovu svako treba da podrži.

Ponovio je i da Beograd u dijalogu treba da poštuje Ustav Srbije i Rezoluciju UN 1244.

Predsednik Srbije Alekandar Vučić je rekao da bi mogao da predloži parlamentarnoj većini da prihvati predlog o formiranju skupštinske komsije za dijalog o Kosovu, ukoliko bi, kako je naveo, taj predlog bio razradjen.

Zapitao je i ko bi iz SANU ili sa Univerziteta trebalo da bude pozvan u tu komisiju, te konstatovao da ljudi u tim institucijama imaju različite stavove.

"Ne možemo da se dogovorimo oko toga da li da jedemo grisine ili smoki a kamoli oko Kosova", rekao je on.

Rekao je i da je Beograd 2017. izvršio popis Srba na Kosovu i da zna koliko ih ima i južno i severno od Ibra.

Dodao je da je taj popis, uz pomoć aktivista Crvenog krsta, izvršen uz odstupanje od jedan odsto južno od Ibra i tri odsto na severu Kosova.

Kazao je i da vlast u Beogradu "nije glupa" i da zna da su neki od Srba prijavljeni na Kosovu a da žive u Vranju, mestu Raška...

Naveo je i da se zna da primaju po "dve ili tri plate", te napomenu da država "ne može to da iščisti".

Zahvalio je Stefanoviću na korektnom obraćanju, te dodao da je zabrinut za njegovu političku budućnost jer ga, kako je kazao nije tri puta opsovao.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x