Stoltenberg: NATO pojačao podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji posle ruske agresije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Bukureštu da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do toga da je pojačana podrška alijanse Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

Na početku treće, poslednje sednice Severnoatlantskog saveta (NAC) na dvodnevnom skupu ministara spoljnih poslova članica NATO-a, Stoltenberg je rekao da te tri partnerske zemlje godinama imaju podršku alijanse, ali da je saradnja unapređena od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Stoltenberg je kazao da se podrška NATO-a tim zemljama ogleda u pomaganju u izgradnji njihovih odbrambenih kapaciteta, u sprovođenju reformi i jačanju otpornosti institucija.

Ministrima spoljnih poslova članica NATO-a, Švedske i Finske, koji su na skupu učestvovali i na prve dve sednice Severnoatlantskog saveta, na trećoj su se pridružili šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Stoltenberg je ranije najavio da će na toj sednici biti reči o jačanju pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x