Sve više građana Srbije vidi Mađarsku kao najvećeg prijatelja u EU

Grčka i Mađarska su najveći prijatelji Srbije među članicama Evropske unije, a Beograd najbolje međususedske odnose ima sa Budimpeštom prema mišljenju učesnika istraživanja Instituta za evropske poslove.

Četvrtina ispitanika (24 odsto) smatra da je Grčka najveći prijatelj Srbije, a 16 odsto je navelo Mađarsku, što je duplo više nego pre godinu dana.

S druge strane, beleži se konstantan pad broja onih koji navode Nemačku kao najvećeg prijatelja (sedam odsto), dok tu zemlju najvećim neprijateljem u EU smatra 18 odsto učesnika istraživanja.

Najveći broj ispitanika misli da je Hrvatska najveći neprijatelj Srbije (22 odsto), a zatim Velika Britanija (21 odsto).

Gotovo trećina ispitanika smatra da od susednih država Srbija najbolje odnose ima s Mađarskom, zatim sa BiH 21 odsto i Severnom Makedonijom 11 odsto.

Članstvo Srbije u EU podržava 45 odsto ispitanika i to uglavnom visokoobrazovane osobe i stanovnici gradova, dok 43 odsto ima suprotan stav. To je najmanji procenat onih koji podržavaju i najveći onih koji ne podržavaju članstvo u odnosu na prethodna istraživanja.

Više od polovine, odnosno 60 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a 27 odsto smatra da nema.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum, Srbija bi postala članica EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim i najvećim brojem neodlučnih.

Za članstvo bi glasalo 41 odsto ispitanika, 39 odsto protiv, sedam odsto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto njih ne zna kako bi glasalo.

Polovina ispitanika smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, 35 odsto smatra suprotno, a 15 odsto ne zna.

Odnose Srbije i EU građani su ocenili prosečnom ocenom 2,85, što je malo bolje nego prethodne dve godine. Najveći broj ispitanika (45,9 odsto) je odnose ocenilo trojkom. Najvišu ocenu dalo je 3,1 odsto ispitanika, ocenu 4 je dalo 17 odsto, ocenu 2 je dalo 20,9 odsto, a najnižu ocenu 8,2 odsto.

Na pitanje o informacijama o EU, 43 odsto građana smatra da ih nema dovoljno, dok 39 odsto smatra da ima. Najveći broj ispitanika navodi da informacije o EU očekuje da dobija putem medija (29 odsto), zatim od Vlade Srbije (28 odsto), od EU 14 odsto, nevladinih organizacija 11 odsto, parlamenta 10 odsto i škola-fakulteta sedam odsto .

U istraživanju koje je Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo od 4. do 14. marta učestvovalo je 1.228 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.


foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x