U Francuskoj tokom vikenda komemoracije povodom 80 godina od proterivanja Jevreja

U Francuskoj će tokom vikenda komemoracijama biti obeležena 80. godišnjica masovnog hapšenja Jevreja koji su okupljani na stadionu Vel d'Iv 16. i 17. jula 1942. godine, da bi bili deportovani u nacističke logore smrti, preneli su francuski mediji.

To je najveće hapšenje Jevreja u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata. Izmedju 16. i 17. jula 1942. godine, više od 13.000 ljudi, od kojih su gotovo trećinu činila deca, uhapšeno je i prebačeno na stadion Vel d'Iver u Parizu, gde su gotovo bez hrane i vode nekoliko dana bili zatočeni pre nego što deportovani u koncentracione logore u Nemačkoj.

Manje od 100 njih je preživelo i vratilo se u Francusku.

Operacija je sprovedena na zahtev Trećeg rajha, kao deo politike istrebljenja jevrejskog stanovništva u Evropi i u saradnji sa tadašnjom francuskom Višijevskom vladom, koju je predvodio maršal Filip Peten (Philippe Petain).

Francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) prisustvovaće komemoraciji u Parizu ispred spomenika podignutog u znak sećanja na stradale Jevreje u toj operaciji.

Predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) biće u nedelju u Pitivijeu, mestu u centralnoj Francuskoj. On će prisustvovati komemoraciji u nekadašnjoj železničkoj stanici u tom mestu, koja je napuštena od 1969. godine, a odakle je nekoliko konvoja sa Jevrejima deportovano u logor Aušvic.

U blizini železničke stanice, koja je pretvorena u mesto sećanja, nalazio se logor u kojem su bili zatočeni Jevreji. Odatle je od juna do septembra 1942. godine oko 6.000 Jevreja prebačeno u Aušvic.

Jelisejska palata saopštila je da će Makron održati govor protiv "antisemitisma i istorijskog revizionizma".

U Francuskoj će biti organizovane debate, dok će pojedine televizije emitovati dokumentarne filmove i priče istoričara i preživelih.

Na ogradi pariskog Luksemburškog parka biće okačene fotografije preživelih, dok će izložbe biti organizovane u drugim delovima Pariza i gradovima Francuske.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x