U Tbilisiju se očekuju nove pro-EU demonstracije

Proevropski gruzijski aktivisti pozvali su danas na novo veliko okupljanje u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, da traže ostavlku vlade kritikovane što nije uspela da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Eropska unija krajem juna nije odobrila Gruziji, zemlji koja je bila na meti ofanzive ruske vojske 2008. godine, status kandidata za članstvo, tražeći prethodno sprovodjenje opsežnih reformi, mada je naglasila da Gruzija ima "evropsku perspektivu".

Istovremeno je EU odobrila kandidaturu za članstvo Ukrajini i Moldaviji koje su podnele zahtev istovremeno kad i Gruzija, nekoliko dana posle početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

Posle te nepovoljne odluke Unije više hiljada ljudi je na poziv svih opozicionih grupacija demonstriralo protiv vladajuće stranke Gruzijski san, optužene za autoritarno delovanje i pogoršanje odnosa sa Briselom.

Organizatori tih manifestacija tražili su da osnivač stranke Gruzijski san milijarder Bidzina Ivanišvili ode sa vlasti. On se smatra moćnikom u zemlji iako nema zvaničnu političku funkciju.

Oni traže da se vlast preda vladi nacionalnog jedinstva koja treba da sprovede reforme koje traži Brisel.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x