Đukanović: Nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete, ne stepim da ću se naći na udaru Tužilaštva

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da je svet u opasnosti u kakvoj nije bio od Drugog svetskog rata i dodao da nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete.
"Ako se sve grane vlasti ne odupru pritiscima javnosti koje kreiraju paralelni, parapolitički centri moći, čitavo društvo biće žrtva takve atmosfere, koja je zapaljena mnogo godina unazad. To je isti onaj zapaljivi koktel zbog kojeg gori Ukrajina. I nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete – spisak je mnogo širi, a scenario postaje sve očigledniji. Svodi se na to da samoproklamovane žrtve, na valu populizma pokreću osvetničke cunamije koji treba da destabilizuju ili zbrišu čitava društva, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na godišnjoj konferenciji održanoj na Cetinju.

Kako je dodao, tregična invazija na Ukrajinu učinila je da taj rukopis sada postane čitljiv Evropi i cijelom svijetu.

"Da su se razumela upozorenja koja su dolazila od nas, možda ne bi bilo tragičnog ukrajinskog iskustva. Ne bude li se sada odlučno i mudro postupalo, užas kojem svedočimo neće ostati unutar granica Ukrajine", ocenio je Đukanović.

On je dodao da bi Crna Gora ako želi da ide napred morala imati jasne odgovore o tome "kako i zašto je zemlja uvedena u agoniju nekompetentnog i nemarnog upravljanja njenim resursima i politikama, izložena političkim postupanjima koja bi se najtačnije mogla opisati kao iskompleksirani revanšizam i vraćanje dugova centrima izvan Crne Gore i na njenu štetu".

"Kako i zašto su ekonomija i kultura, zdravstvo i obrazovanje sada ugroženi zbog podrške političkoj ezoteriji i hazarderstvu. Po uspešnosti traganja za svim ovim odgovorima i sposobnosti da greške ne ponovimo, utvrdićemo i meru našeg sazrevanja kao države i društva", kazao je Đukanović.

Ukazao je da je dijalog jedini način "da normalizujemo realnost".

"Nasušno je važno da svaki akter dijaloga bude spreman da artikuliše svoje i da sašluša druge predloge. Mirenje ili harmonizacija društva može biti danas samo na evropskim vrednostima i zato nam treba još vremena i emancipacije", istakao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da apsloutno stoji na istom stanovištu da je potrebno utvrditi odgovornost svih aktera događaja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine kada je uz velike proteste gradjana ustoličen mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije.

"Za državu je važno da se ustanovi kako je te noći menjan lanac komandovanja nad važnom državnom strukturom kakva je policija Crne Gore. Jer ako se moglo dogoditi da je neko sa adresa izvan Crne Gore preuzeo komandu nad delovima policije Crne Gore, onda to ne sme proći nekažnjeno jer je to prećutkivanje izdaje", istakao je Đukanović odgovarajući na pitanja novinara.

Đukanović je kazao da svoj posao obavlja besprekorno u skladu sa Ustavom i zakonom i da samim tim garantuje, da niko neće uspeti da pronađe ništa što je uradio na štetu države i protiv zakona.

Poručio je da ne strepi od toga da bi se mogao naći na udaru državnog tužilaštva. Đukanović je rekao da nikada niko iz EU nije dovodio u vezu njegovo povlačenje iz politike sa procesom pristupanja Crne Gore Uniji. Navode o njegovom bogatstvu nazvao je trućanjma, koja, kako dodaje, sluša godinama.

Ocene o njegovom bogatstvu i životnom stilu koji ne odgovara primanjima, Đukanović je nazavo trućanjima.

"Ocene o mom bogatstvu i ta trućanja slušam već godinama. Realno je da pretpostavimo da se time neko bavi i u Crnoj Gori i van, ali nismo dobili ni naznaku nečega što bi mogla biti potvrda tih naznaka", poručio je predsednik.

Đukanović je kazao kako je siguran da do kraja 2024. godine možemo ispuniti sve naše EU obaveze.

"Kako će na tu okolnost reagovati EU naravno ne mogu dati garanciju", naveo je Đukanović.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x