Ukrajina, ekonomska kriza prioriteti predsedavanja Švedske EU, na Balkanu ne očekuje pomak

 Ukrajina i preteća privredna recesija biće prioriteti švedskog predsedavanja Evropskom unijom, izjavio je ambasador te zemlje u EU Lars Danielson.

Ambasador Švedske, koja 1. januara preuzima rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU, ne očekuje toko svog mandata "opipljive rezultate" sa Zapadnog Balkana.

"Ukrajina, Ukrajina i Ukrajina će biti prvi među prioritetima našeg predsedavanja", rekao je Danielson u četvrtak u neprofitnom Centru za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

Danielson je rekao da će EU morati da nastavi da pomaže Ukrajini, i da zauzme "jedistven stav o tome kako vidi evropsku perspektivu Ukrajine", preneo je portal EU Observer.

"Brzina kojom se (ta evropska perspektiva) može postići ...o tome postoje donekle različita mišljenja i naše je da pokušamo da prebrodimo te eventualne razlike", rekao je ambasador.

Istovremeno, "hladan tuš" za Zapadni Balkan je ambasadorovo viđenje evrointegracija tog regiona tokom švedskog predsedavanja.

Biće teško postići bilo kakve "opipljive rezultate" tokom švedskog predsedavanja, rekao je Danielson.

On je rekao da neće biti ispunjeni ni uslovi za promenu temeljnih ugovora EU, dodajući da se članice Unije suočavaju s daleko važnijim problemima: privredna recesija, enormni rast cene energenata i inflacija.

Govoreći o energiji, rekao je da će Šveska kao predsedavajući nastaviti diskusiju o tome kako da se evropsko tržište energije odrekne fosilnih goriva.

To je veoma težak zadatak, i to ne samo zbog toga što se energetski miks toliko razlikuje među članicama EU, rekao je Danielson.

Veliki izazov će, po njegovim rečima, biti i to što SAD zakonom o suzbijanju inflacije planiraju da pomognu domaćim firmama sa 370 milijardi dolara subvencija što će predstavljati problem za konkurentnost evropske privrede.

Švedska će 1. januara predsedavanje EU preuzeti treći put od kako joj se pridružila 1995. godine. Ona će predsedavanje preuzeti od Češka, a 1. jula će ga predati Španiji.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x