Ukrajina traži da Savet bezbednosti UN hitno okonča rusku 'nuklearnu ucenu'

Ukrajina je danas tražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN DA bi se suprotstavio ruskoj "nuklearnoj uceni" jer je predsdnik Rusije Vladimir Putin najavio da će Moskva da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji.

Evropska unija je zapretila Belorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovestile da "nemaju indicija" da Moskva namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Belorusija, saveznica Moskve, graniči se sa Ukrajinom, Poljskom i Litvanijom.
"Ukrajina očekuje od Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske efikasne akcije za suprotstavljanje nuklearnoj uceni Kremlja" navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova šta očekuje od tih stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo je pozvalo i G7 i EU da izvrše pritisak na Belorusiju preteći joj "velikim posledicama" ako prihvati raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja.

Prva zapadna zemlja koja je reagovala na najavu Vladimira Putina, Nemačka, osudila je "novi pokušaj nuklearnog zastrašivanja" iz Moskve.

"Nećemo dozvoliti da nas skrene s našeg kursa" tim pretnjama, rekao je za AFP zvaničnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova koji ne želi da mu se objavi ime.

NATO je osudio "opasnu i neodgovornu nuklearnu retoriku", tvrdeći da "pomno prati situaciju".

Šef diplomatije EU, Žozep Borel, osudio je "neodgovornu eskalaciju i pretnju evropskoj bezbednosti", upozorivši da je EU "spremna" da uvede nove sankcije Minsku.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Kirbi, rekao je da ništa u ovoj fazi neće izazvati Sjedinjene Države da "promene stav o strateškom odvraćanju".

Sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Oleksije Danilov ocenio je danas da je "Kremlj (uzeo) Belorusiju kao nuklearnog taoca" i da ruska namera predstavlja "korak ka unutrašnjoj destabilizaciji te zemlje" koju od 1994. vodi Aleksandr Lukašenko.

Vladimir Putin je u subotu najavio da će Rusija rasporediti "taktičko" nuklearno oružje u Belorusiji i da je deset aviona već spremno za upotrebu te vrste oružja.

"Tu nema ničeg neobičnog: SAD to rade decenijama. One su odavno rasporedile svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika", rekao je Putin ruskoj televiziji.

"Dogovorili smo se da i mi to uradimo", dodao je on, rekavši da planira da od 3. aprila "obuči posade" i da 1. jula "završi izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije".

Sjedinjene Države skladište nuklearno oružje u bazama u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. "Taktičko" nuklearno oružje je manje moćno od "strateškog", ali njegovo dejstvo je podjednako smrtonosno i nepredvidivo.

Putin "priznaje da se plaši poraza (u ratu) i sve što može da uradi je da uplaši", tvitovao je Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, u nedelju. On je ruskog lidera optužio za "kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja".

Putin je međutim tvrdio da će to raspoređivanje u Belorusiji biti "bez kršenja naših međunarodnih sporazuma o nuklearnom neširenju".

Iako Belorusija direktno ne učestvuje u sukobu u Ukrajini, Moskva je koristila njenu teritoriju za ofanzivu na Kijev 2022. godine i za neke druge napade, navode ukrajinske vlasti.

Vladimir Putin je svoju odluku u subotu motivisao namerom Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom, što je nedavno pomenuo jedan britanski zvaničnik.

Putin je pretio da će upotrebiti i tu vrstu municije koja se koristi za probijanje oklopa, ako je Kijev dobije. On je tu vrstu municije nazvao "najopasnijom" jer "generiše ono što se zove radijaciona prašina".

Nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, međutim pretilo je Ukrajini i Zapadu nuklearnim oružjem još od početka ruske ofanzive, 24. februara 2022.

Ruska nuklearna doktrina ne predviđa preventivnu upotrebu nuklearnog oružja, već samo kao odgovor na napad na nju ili njene saveznike, ili u slučaju "ugrožavanja samog postojanja države".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x