Švedska vladajuća stranka o ulasku u NATO odlučuje 15. maja

Odluka vladajuće Socijaldemokratske radničke partije Švedske (SDRPS) o ulasku zemlje u NATO biće doneta 15. maja, saopštio je sekretar stranke Tobijas Baudin.

Prvobitno je bilo planirano da SDRPS odluči o pristupanju Severnoatlantskom savezu 24. maja, ali se potom saznalo da bi to moglo da se desi i ranije, po okončanju unutarstranačke rasprave o ovom pitanju 12. maja.

"Bez obzira na to kakva će odluka biti, dobro je da je stranke donesu sada. Ne vidimo mogućnost da čekamo još nedelju dana", rekao je Baudin, prenosi danas TASS.
Socijaldemokrate, najveća i najuticajnija stranka u Švedskoj u poslednjih 100 godina, održaće tri partijska skupa ove nedelje kako bi čuli mišljenja članova o članstvu u NATO-u uoči konačne odluke rukovodstva tokom vikenda, prenosi Rojters.

U medjuvremenu, parlament održava paralelnu, svestranačku reviziju bezbednosne politike koja bi trebalo da bude objavljena 13. maja.

Vojno nesvrstavanje je dugo bilo temelj politike za mnoge Švedjane a podrška članstvu u NATO-u naglo raste, većina anketa poslednjih meseci pokazala je jasnu većinu koja je za.

Stranke levice i zelenih odbile su pozive za članstvo, dok ostatak opozicije, saopštio je da "želi da ide napred".

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je hitno preispitivanje bezbednosne politike i u Švedskoj i u Finskoj. Očekuje se da će finski predsednik Sauli Niinisto ove nedelje objaviti svoju podršku pristupanju u NATO.


foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x