Vlada italijanskog premijera Dragija u krizi zbog glasanja o poverenju

Italijanska vlada koju vodi premijer Mario Dragi blizu je kolapsa nakon što se populistički koalicioni partner Pet zvezda povukao sa velikog glasanja o poverenju.
Bivši šef Evropske centralne banke Dragi vodi vladu jedinstva od februara 2021. godine, ali ga je lider Pet zvezdica Đuzepe Konte optužio da ne čini dovoljno u borbi sa ekonomoskom krizom.

Iako je pobedio na glasanju u četvrtak u Senatu, politička budućnost Dragija je sada pod sumnjom, piše BBC.

Premijer je više puta insistirao da vlada neće nastaviti bez Pet zvezdica. Nakon glasanja, on je odmah krenuo kod predsednika Serđa Matarele, od koga se očekivalo da će ga zamoliti da ostane na funkciji.

Ako Dragi ipak odluči da podnese ostavku zbog nedostatka političke podrške, Italijani bi morali na izbore već ove jeseni.

Glasanje u četvrtak bilo je u vezi sa glasanjem o višemilionskom paketu ekonomske pomoći namenjenom porodicama i preduzećima.

Paket pomoći od 23 milijarde evra podržao je donji dom prošle nedelje, ali je Konte upozorio da se Italija suočava sa ozbiljnom socijalnom krizom koja će izbiti u septembru.

"Moramo da se suočimo sa neprijatnom realnošću naših građana", izjavio je Konte.

Liderka Pet zvezdica u Senatu Mariolina Kastelone najavila je da "ne učestvuje u glasanju prema toj odredbi".

Bivši partijski lider Luiđi di Majo optužio je Pet zvezdica da planira da sruši Dragijevu vladu kako bi oživela sopstvenu podršku, iako bi to Italiju dovelo do ekonomskog i socijalnog kolapsa.

Komesar za ekonomiju Evropske unije Paolo Đentiloni, koji je i sam bivši italijanski premijer, rekao je da izvršna vlast EU posmatra razvoj događaja u Rimu "na distanci, ali zabrinuto i u čudu".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x