Vučić: Država likvidna, javni dug pod kontrolom, pregovori sa MMF-om o novom aranžmanu

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sada na državnom računu 253,7 milijardi dinara, odnosno više nego dve milijarde evra, što znači da su javne finansije likvidne i stabilne.
"Javni dug je 53,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Problem je jačanje dolara, ali smo preduzeli mere da se učešće dolarskog duga smanji sa 28 odsto, koliko je iznosilo pre četiri godine, na oko 12 odsto", rekao je Vučić u Palati Srbija, u obraćanju gradjanima.

On je istakao da očekuje sklapanje novog aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Govoreći o prilivu direktnih stranih investicija, ukazao je da su one na kraju trećeg kvartala iznosile tri milijarde i 11 miliona evra, što je dosadašnji rekord i 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po njegovoj proceni te inesticije će do kraja ove godine biti izmedju 3,65 milijardi i 3,9 milijardi evra, što će biti više nego u rekordnoj 2021. glodini.

Istakao je da su značajno uvećane kineske i japanske investicije u Srbiji.

"Infesticije nam život znače. One nam obezbedjuju sigurnost", rekao je Vučić i dodao da će u narednih godinu dana biti izgradjeno pet autoputeva, odnosno brzih saobraćajnica.

Naveo je da će autoput do Kruševca biti završen do kraja godine, tako da će se do tog grada iz Boegrada stizati za sat i deset, sat i petnaest minuta.

"Očekujemo završetak i brze saobraćajnice do Valjeva do kraja sledeće godine, a od Rume do Šapca do septembra sledeće godine. Radimo brzu prugu Beograd - Niš, u čemu imamo jaku podršku EU. Bez obzira šta mislimo o politici EU o pitanju KiM, ali Srbija i njena Vlada moraće da nastave na mnogo reformi na svom evropskom putu", rekao je Vučić.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x