Vučić kod Bajdena, pa sa Grenelom na Njuzmaksu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je na zvaničnom prijemu kod američkog predsednika Džozefa Bajdena potvrdio privrženost daljem unapređenju odnosa sa SAD.

"Na zvaničnom prijemu kod predsednika Bajdena potvrdili smo privrženost daljem unapređenju naših bilateralnih odnosa", naveo je na Instagramu Vučić, koji je u Njujorku povodom zasedanja Generalne skupštine UN.

Vučić je tu poruku objavio uz fotografiju, na kojoj je sa suprugom Tamarom Vučić, Bajdenom i prvom damom SAD Džil Bajden.

Vučić sa bivšim izaslanikom SAD Grenelom na Njuzmaksu, TV kanalu bliskom konzervativcima i Trampu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je danas, zajedno sa bivšim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, na američkoj televiziji Njuzmaks, i tom prilikom izjavio da kosovski premijer Aljbin Kurti sprovodi "eskalirajuće mere" na koje SAD i Priština ne reaguju "dovoljno jako".

Prema njegovim rečima, Srbija bi želela da vidi "jasan signal administracije SAD i Evropske unije" kako bi se Kurti "ubedio da zauustavi ovakve provokacije."

Kurti sve to radi samo da bi isprovocirao Srbe, ocenio je Vučić, dodao da ne zna šta da očekuje, i izrazio bojazan da će se te "eskalirajuće mere koje je nedavno preduzeo" kosovski premijer ponavljati u budućnosti.

Vučić je rekao da su u vreme administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa postojale dobre namere u vezi sa primenom Vašingtonskog sporazuma, ali da je to onda "druga strana odbacila".

Takođe je pdosetio da Priština ni posle 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nije primenila obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.

Grenel - koji je bio izaslanik SAD u vreme Donalda Trampa - konstatovao je da na velikim međunarodnim sastancima svi pričaju sa Vučićem o odnosu Kosova i Srbije a da bi možda bilo bolje da se priča o "neverovatnom rastu srpske ekonomije", i upitao Vučića kako on vidi rešenje.

Vučić je na to rekao da je "razgovor o ekonomiji najbolji pristup i najbolja osnova za budućnost".

Na pitanje novinara Njuzmaksa, TV kanala naklonjenog američkim konzervativcima, da li bi Srbija prihvatila Trampa kao predsednika SAD ako bi on ponovo pobedio na izborima, 2024. godine, Vučić je odgovorio da će Srbija poštovati odluke američkog naroda.

Rekao je da ga za Trampovu administraciju vezuju samo dobra iskustva i da "ne može da kaže nijednu lošu reč o tome".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x