Vučić se sastao sa predstavnicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, sa kojima će razgovarati o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Vučić je na Instagramu objavio zajedničku fotografiju na početku sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Očekuje se da glavna tema razgovora bude nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na osnovu francusko-nemačkog plana za Kosovo, koji je EU usvojila.

Vučić je juče rekao da očekuje "teške razgovore", a na pitanje sa kojim planom petorka dolazi, imajući u vidu "crvene linije" Beograda, kazao je da dolaze "sa planom koji njih zanima".

Lajčak, Eskobar, Bon, Pletner i Talo u Beograd su došli iz Prištine, gde su danas razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera "očekivao veće razumevanje" za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Sastanak je trajao više od dva sata, što pokazuje da nije bio lak, ali je bio otvoren i iskren. Ne želimo da dajemo dramatične izjave jer smo usred procesa i sada idemo ka Beogradu. Mislim da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo stići do cilja i nastavićemo da se angažujemo u tom pravcu", kazao je Lajčak novinarima.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x