Vučić: Srbija neće dozvoliti članstvo Kosova u UN i to će imati svoje posledice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može dozvoliti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, kako su to predložile Nemačka i Francuska, i da će to imati posledice.
Vučić je u obraćanju naciji kao prvu temu odabrao situaciju na Kosovu i Metohiji i najavio je da će govoriti i o energetici, standardu i spoljnoj politici, i istakao da "imamo na stolu predlog dve najveće sile Nemačke i Francuske i o njemu mora da se razgovara", jer bi bilo neodgovorno predlog "baciti kroz prozor".

"Ne mogu da govorim o detaljima tog papira, ali suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve medjunarodne insttucije, uključujući UN, a Srbija će za to, nije precizirano, ali dobila bi brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist", rekao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to će nositi "svoje posledice" jer cela ideja se zasniva na tome da Srbija, bez formalnog priznanja, pokaže da je saglasna sa članstvom Kosova u UN.

Vučić je istakao da je ideja Evrope da se pitanje Kosova što pre reši izmedju ostalog kako bi se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu taj argument "izbio iz ruku".

Vučić je rekao da Albanci sve teme razgovora biraju zajedno za zemljama EU i da je najveća greška Srbije što je dozvolila da razgovori predju pod nadležnost Evropske unije.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x