Vulin o izveštaju EP: Traže da se Srbija priključi ratu Zapada protiv Rusije i da prizna Kosovo

 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je danas da je Evropski parlament (EP) u izveštaju o Srbiji, u kome se poziva na poštovanje medjunarodnog prava, od Srbije zatražio da se "priključi ratu Zapada protiv Rusije i da prizna Kosovo".
"Za ulazak u neprijateljstvo sa Rusijom, vekovnom, a često i jedinom saveznicom u najtežim trenucima našeg postojanja, Evropska unija nam kao nagradu nudi da priznamo Kosovo kao državu. Sigurno u Evropskom parlamentu ima nekog ko misli da bi to Srbija prihvatila, ali takav um još medicinski nije dokumentovan", naveo je Vulin u saopštenju.

On je ocenio da se EU od izbijanja sukoba u Ukrajini ponaša "ne kao savez država, već kao skup teritorija koje nemaju ni svoju politiku, ni svoje interese", kao i da je to razlog zašto im "Srbija kao samostalna zemlja toliko i smeta".

"Jedino što bi Evropska unija od Srbije mogla da zatraži je da se Srbija dosledno pridržava medjunarodnog prava, šteta što to Evropski parlament nije tražio od sebe", kazao je Vulin i dodao da dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju, ona "neće postati deo antiruske histerije, kao i da neće priznati Kosovo".

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i uskladjivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvodjenje sankcija Rusiji.

Danas usvojenom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na medjusobnom priznanju".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x