Časopis Tajm imenovao Ilona Maska za ličnost godine

Časopis Tajm imenovao je danas generalnog direktora kompanija za proizvodnju električnih vozila Tesla i za svemirska istraživanja Spejseks (SpaceX) Ilona Maska (Elon Mask) za Ličnost godine za 2021.

Mask je nedavno pretekao osnivača Amazona Džefa Bezosa kao najbogatija osoba na svetu pošto je rast cene Tesle podigao njegovu neto imovinu na oko 300 milijardi dolara. On je vlasnik oko 17 odsto udela u Tesli.

Tajm koji ga naziva „klovnom, genijem, vizionarom, industrijalistom“, naveo je niz Maskovih poduhvata od osnivanja Spejseksa 2002. do njegovog učešća u formiranju kompanije za alternativnu energiju SolarSiti (SolarCity) pored Tesle, najvrednije kompanije za proizvodnju automobila na svetu.

Časopis je takodje ukazao na uticaj koji Mask ima nad velikim brojem vernih pratilaca i investitora preko društvenih mreža. Pred svojih 66 miliona pratilaca na Tviteru on nudi neubičajenu pomoć svetu i izludjuje i sopstvene pratioce i investitore porukama koje mogu da poremete tržišta.

Iako je postala profitabilna tek poslednjih godina kompanija Tesla je daleko najvrednija kompanija za proizvodnju automobila na svetu, u jednom trenutku ove godine je prešla tržištnu vrednost od 1.000 milijardi dolara. Veliki proizvodjači automobila iz Detroita Ford i Dženeral Motors zajedno vrede manje od 200 milijardi dolara.

Ilon Mask (50), poznat je po svojoj ćudljivosti i ispadima preko Tvitera. Poreklom je iz Južne Afrike, posle čega je dobio kanadsko i kasnije američko državljanstvo.

Ova godina bila je dobra za Maska i njegove kompanije.

Spejseks je u aprilu dobio ekskluzivni ugovor sa američkom svemirskom kompanijom NASA za slanje prvih astronauta na Mesec od 1972. godine. U septembru kompanija je poslala u svemir četvoro svemirskih turista u prvu svemirsku misiju na kojoj nije bio profesionalni astronaut.

Mask je rekao prošlog meseca da će Spejseks pokušati da lansira svoju futurističku letelicu Staršip (Starship) u orbitu u januaru. NASA ima ugovor sa Spejseksom da koristi Staršip za prevoz astronauta do površine Meseca, što se očekuje već do 2025. godine. Mask je rekao da planira da koristi te letelice da u dogledno vreme prevozi ljude na Mars.

U profilu provokativnog generalnog direktora Tajm je preneo jednu od njegovih tviter tirada u detalje i zaključio „Ovo je čovek koji teži da spasi našu planetu i da nam nabavi novu planetu za život“.

Tajm imenuje Ličnost godine od 1927. Prošle godine to su bili aktuelni američki predsednik Džozef Bajden i potpresednica SAD Kamala Haris.

Poslednji šef neke velike američke kompanije koji je dobio tu titulu bi je generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg, koji je bio ličnost godine 2010.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x