Blagojević: Džez festival Nišvil će naredne godine možda biti održan van Niša

 Direktor džez festivala "Nišvil" Ivan Blagojević izjavio je danas da se ovogodišnji "Nišvil", zbog nedovoljne podrške grada i države, možda poslednji put održava u Nišu.
On je istakao da je moguće da naredne godine taj festival bude preseljen i dodao da se pregovara sa "dva evropska i dva vanevropska grada".

Prema njegovim rečima grad Niš je za trećinu smanjio pomoć festivalu u odnosu na period od pre epidemije korona virusa, a država za polovinu.

"Pre korone dobili smo od grada 36 miliona dinara, a ove godine smo potpisali ugovor na 24 miliona. Ukoliko uzmete u obzir da su skočili svi troškovi, očekivali smo povećanje od deset odsto, odnosno 39,6 miliona dinara", izjavio je Blagojević.

Kako je kazao, očigledno je nerazumevanje prednosti i 100.000 turista koje džez festival donosi gradu.

"Cilj nam je bio da mi obezbedimo 60 odsto potrebnih sredstava, a grad 40 odsto. U ovoj situaciji mi treba da obezbedimo duplo više sredstava nego grad, što nije realno", naglasio je Blagojević.

On je na konferenciji za novinare kazao da po ovogodišnjem programu "Nišvil" sigurno više ne zaslužuje mesto koje mu je "Gardijan" dodelio, a dodelio mu je mesto jednog od deset najboljih evropskih festivala.

"Ovako veliki festival bez budžeta od milion evra, u konkurenciji festivala sa budžetom od pet do 20 miliona evra, nema perspektivu", kazao je Blagojević.

Prema njegovim rečima ovogodišnji džez festival u Nišu okupiće 850 izvodjača, sa oko 250 programa, na 15 scena.

Festival će biti otvoren 5. avgusta džez teatrom sa 15 predstava, dok će glavni muzički program biti od 11. do 14. avgusta.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x