Botičelijeva slika prodata je na aukciji za 92 miliona dolara: druga najskuplja slika ikada

Slika datira oko 1480. godine i prikazuje mladog Firentinca sa nepoznatim identitetom. Sa rekordnom cenom, delo zauzima drugo mesto među najskupljim starijim slikama ikad na aukcijama, posle Leonardovog Salvator Mundi. Ali daleko je od prvih deset ako uzmete ako uzmemo u obzir i one najmodernije.


"Portret mladića sa svetim tondom" Sandra Botticellija prodat je u Sothebi's-u za 92 miliona i 184 hiljade dolara, uključujući i naknade za aukciju. Slika tako zauzima drugo mesto na rang listi najskupljih starih slika prodatih na javnoj aukciji.


Sliku je ponudila porodica milijardera Šeldona Soloua, jednog od velikih graditelja solitera u Njujorku koji je umro prošlog novembra.


Cena po kojoj je prodata Botticellijeva slika, iako je druga po pitanju drevnih slika, još uvek je daleko od evidencije najskupljih slika na aukcijama, uključujući i nedavna dela. Rekord pripada čuvenom "Salvator Mundi" Leonarda da Vinčija, koga je za preko 450 miliona dolara 2013. kupio saudijski princ Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud: to je najskuplja slika u istoriji.


Photo: PixaBay

Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x