Direktor Nišvila: Sledece godine ocekujemo 200.000 posetilaca

Internacionalni Nišvil džez festival održaće se u svom 28. izdanju od 5. do 14. avgusta 2022. godine, a direktor manifestacije Ivan Blagojević kaže da se očekuje da Nišvil poseti više od 200.000 ljudi.

Prema podacima Turističke ogranizacije Niša, tokom ovogodišnjeg izdanja festivala, 70 procenata gostiju u niškim hotelima bilo je iz inostranstva, a Blagojević je izjavio da se na sledećem izdanju očekuje rekordna poseta stranih turista.

Kako je najavio Blagojević, glavni program Nišvila održaće se od 11. do 14. avgusta u niškoj Tvrđavi, a u sklopu svih njegovih segmenata će više od 1000 učesnika izvesti preko 300 programa na 20 različitih scena.

„Festival upravo potpisuje ugovore sa pet najznačajnijih big bendova iz Amerike, Evrope i Južne Koreje, među kojima je svakako najpoznatiji Mingus Big Bend koji baštini zaostavštinu velikog Čarlsa Mingusa… Takođe, konačno dolazi Džulijan Marli u sklopu svoje velike evropske turneje… Ovih dana očekujemo i potpisivanje ugovora za nastup sa grupom Living kolor, koja u martu naredne godine objavljuje novi album“, izjavio je Blagojević.

Direktor Nišvila kaže da su svoje nastupe potvrdili i egipatska pevačica Nataša Atlas, čuveni saksofonista Paul Mekendles sa grupom Čardžd partikls, a da su svoje ponude poslali i Bil Frisel, Kurt Rosenvinkel i grupa Hipster asasins.

Kako je saopšteno, jedina programska nedoumica je dolazak britanskog benda Level 42, za koji je još neizvesno da li će krenuti na veliku evropsku turneju povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja grupe.

Po Blagojevićevim rečima, Savet Nišvila usvojiće kompletan program festivala u narednih 15 dana.

Kako Blagojević zaključuje, doprinos Nišvila imidžu Grada Niša i same Srbije je nemerljiv, što je uticalo da ga londonski magazin Gardijan uvrsti u 10 najboljih evropskih festivala.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x