Kako su nastale štikle i kakve to veze ima sa muškarcima

Visoke potpetice danas su privilegija žena, ali istorija govori da su one zapravo proizvod prvobitno namenjen muškarcima.


Prema istoričarima visoke potpetice nastale su u 15. veku i bile su namenjene muškarcim koji su jahali na dugim relacijama kako im noga ne bi klizala sa sa kaiša zakačenog za sedlo.  Tokom 15. veka štikle su menjale svoju veličinu i oblik, a već u 16. veku postale su svakodnevna obuća na dvorovima. I tu se veza između muškaraca i štikli ne završava, jer su krajem 16. veka muškarci nosili potpetice i to visine od 6 do čak 9 centimetara.


Žena koja je visoke potpetice "preuzela" od muškaraca bila je Katarina Mediči. Katarina, supruga Vojvode od Orleana, kasnije kralja francuske, udala se sa samo 14 godina. Niska rastom i ne tako lepa po tadašnjim standardima, želela je da nađe način da se dopadne Francuzima. Zbog toga je naručila cipele sa potpeticom od pet centimetara i time je dobila na visini i gracioznosti. Osim što je uspela da zadivi Francuze, ona je uspela da proširi trend ženskih potpetica na ceo svet. 


Ženska štikla je od tada postala znak gracioznosti i stila ali je bila rezervisana samo za buržoaziju. Međutim, čak ni tu nije kraj potrebe muškaraca da nose štikle. Luj Luj XIV je u 17. veku na velika vrata vratio muške štikle.


Obožavao je crvene potpetice, a svoje cipele ukrašavao je minijaturnim scenama bitaka izvedenim u zlatu. Njegove štikle umele su da budu visoke čak i do 12 centimetara.

A gde su tu žene?


Nakon Katarine Mediči štikle su postale modni imperativ francuske aristokratije sve do Francuske revolucije.


 Iz protesta zbog klasnih razlika, nakon Francuske revolucije, štikle padaju u zaborav, a u modu ulaze ravne cipele. 


Štikle su se u modu vratile  tek  60-tih i 70-tih godina 19. veka, pa ponovo izgubile bitku, ali ih je disko era ponovo vratila na scenu i naslovne strane modnih magazina.


Kako danas izgleda, pripadnici muškog pola su na štikle potpuno zaboravili. Ipak, kako za istoriju kažu da je učiteljica života, ne treba se iznenaditi da unarednom veku štikle ponovo postanu svakodnevica muškaraca.Autor : Gledaj.rs.

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x