Krivilu su ih da su pretvarale ljude u sove i pravile pakt sa đavolom: Pomilovanje za veštice u Škotskoj

Na hiljade žena koje su bile optužene  za vradžbine u Škotskoj između 1563. i 1736. godine biće posthumno pomilovane i rehabilitovane, piše "Daily Mail".


Navodne veštice u Škotskoj bile su optuživane da su bacale zle čini, da su ljude pretvarale u sove, izazivale oluje, izazivale mamurluk protivnika ili imale seksualne odnose sa djavolom.


Za "crnu listu" onih koji se bave veštičaranjem zaslužan je Džejms Četvrti koji je 1597. doneo Zakone o vešticama i započeo "lov na veštice" što je rezultiralo nizom suđenja širom zemlje.  Za veštičarenje je optuženo 3,837 osoba od kojih je 84%  žena i devojaka.


Bila je to druga od pet nacionalnih hajki na veštice u istoriji Škotske, sprovedenih pod nadzorom Kraljevskih komisija.


Kampanja da se obrišu imena oko 4.000 ljudi optuženih za veštičarenje, od kojih je 2000 pogubljeno, trajala je dve godine i konačno je pomilovanje ovih osoba stavljeno na dnevni red parlamenta. Predlog zakona o ovom pitanju u škotskom parlamentu obezbedio je podršku i premijerke Škotske Nikole Sterdžon.


U okviru kampanje Veštice iz Škotske, kroz peticiju, se traži  pomilovanje, zvanično izvinjenje i spomen-obeležje u znak priznanja škotskim vešticama. Škotska Vlada u svom odgovoru na peticiju priznala je da je Zakon o veštičarenju iz 1563. godine – koji je ostao na snazi u Škotskoj do 1736. godine – bio diskriminatorski.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x