Mali ljudi sa velikim snovima: Deset fantastičnih činjenica o životu Koko Šanel

Koko Šanel (franc.„Coco“ Chanel) je bila francuska modna kreatorka i jedna od najvažnijih ličnosti u modnom svetu, ime i brend koji i danas živi. Njen život je prepun uspona i padova, od odrastanja u sirotištu do najveće slave. Ovo je deset činjenica o njoj koje možda niste znali. 

1. Širom sveta je poznata kao Koko Šanel, ali ovo nije bilo njeno originalno ime. Rođena kao Gabrielle Chanel, postala je „Koko“ nakon što su joj vojnici u publici dali nadimak dok je pevala na sceni


2. Koko Šanel je postala veoma bogata i poznata tokom svog života, ali njeno detinjstvo je bilo skromno. Bila je ćerka seljaka i uličnog prodavca i rođena je u sirotinji.

3. Nakon što joj je majka umrla, poslata je u sirotište u manastir, gde je ostala do svoje 18. godine. Ovde je Gabrijela naučila da veze, pegla i šije.

4. Započela je svoju modnu karijeru dizajnirajući šešire. Uz pomoć jednog od svojih obožavatelja, otvorila je svoju prvu radnju u Parizu 1913. Kako je postala popularnija, počela je da prodaje i odeću.

5. Dvadesetih godina prošlog veka uvela je malu crnu haljinu u modu. Namenjena  je da bude pristupačna i laka za nošenje. Vogue je tada, sa pravom predvideo, da će ova haljina zavladati svetom

7. Godine 1921. kreirala je svoj prvi parfem, Chanel No 5. Bio je to prvi miris koji je nosio ime dizajnera, a pratio ga je broj pet jer je Chanel rekla gatara da je to njen srećni broj. .

8. Revolucionarni dizajn Koko Šanel bio je elegantan, ali i udoban i praktičan, jer je oslobodio žene od nošenja korseta. Usudila se i da skrati suknje da se vide gležnjevi!


9. 1954. godine, sa 71 godine, Šanel je ponovo otvorila svoju modnu kuću nakon što je bila zatvorena 15 godina tokom rata. Rekla je glumici Marlen Ditrih da je to zato što „umire od dosade“.

10. Koko Šanel je živela u hotelu Ric poslednje 34 godine, rutinski koristeći ulaz za osoblje u Rue Cambon. Dana 10. januara 1971, nakon povratka iz šetnje sa svojim prijateljem Klodom Bejlenom, Koko Šanel je umrla na svom krevetu u hotelu.  Njene poslednje reči upućene sluškinji Selin bile su: „Vidiš, ovako se umire.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x