Možete li da živite u velegradu tri nedelje bez novca? Da, evo i kako

Kineska studentkinja umetnosti nedavno je sprovela intrigantan eksperiment u kome je provela tri nedelje živeći dobrim životom u Pekingu, a da nije potrošila ni novčića, pretvarajući se da je dobrostojeća osoba iz društva.

Zou Iaki, 23-godišnja studentkinja umetnosti na Univerzitetu u Pekingu, dobija veliku pažnju zbog svog jedinstvenog diplomskog projekta u kome se integrisala u društvo kako bi uživala u posebnom tretmanu i kako bi  joj ono pomoglo da preživi tri nedelje bez trošenje bilo kakvog novca.

Većim delom maja ove godine mlada studentkinja je spavala na plišanim sofama u foajeima hotela sa pet zvezdica u kineskoj prestonici, pijuckajući vino na raznim događajima i  besplatnim bifeima. A sve je to uradila samo pretvarajući se da je bogatašica.

Uoči svoje tri nedelje besplatnog života, Zou Iaki je provela nekoliko meseci pripremajući se. U januaru je počela da obilazi razne lokacije i pravi spisak svih mesta koje je mogla da poseti kako bi uživala u besplatnoj hrani, piću i smeštaju tokom svog tronedeljnog eksperimenta. Supermarketi, kafići, barovi, hoteli, sve je bilo na stolu, ako su joj dozvolili da udobno ode bez ikakvih troškova.

Onda je došlo vreme da se smisli maska koja je dovoljno dobra da prevari ljude da joj dozvole da uživa u svim vrstama pogodnosti besplatno. Morala je da se pretvori u "mingjuan", članicu uticajnog društva u Kini. Provela je mesece proučavajući brojne primere, od toga kako su se oblačile i šminkale članice ovog društva, do njihovih manira. Zou je na kraju izabrala masku koja je sadržala dizajnersku trenerku od velura, jarko crveni ruž i lažnu luksuznu torbu.

Eksperiment Zou Iaki počeo je 1. maja posetom VIP salonu na aerodromu, u kome je dobila pristup uz falsifikovanu ulaznu propusnicu, kakvu kineske banke, turističke agencije i avio-kompanije ponekad daju kao prednost redovnim klijentima. Osoblje se nikada nije ni potrudilo  izbliza pogleda dokument.

Lounge propusnica važila je samo tri sata, ali niko nije bio uznemiren što je ina tamo provela tri dana, spavajući na sofi i guštajući se besplatnom hranom koja se služila u okviru tri dnevna bifea.

Tog prvog dana, Zou je takođe posetila Guči prodavnicu na aerodromu i uspela da ubedi tamošnje osoblje da joj da besplatnu Guči papirnu kesu. Kada je posetila radnju Louis Vuitton držeći svoju novu torbu, tamošnje osoblje je navodno napustilo ostale goste i pozdravilo je, pokazujući joj skupe stvari i čak je pozivajući na LV događaje.

Zoi je tri nedelje, kao deo svog performansa koristila sve privilegije, i beležila u vidu dnevnika.

Dok su mnogi cenili njen tronedeljni projekat kao umetničko delo, mnogi su je kritikovali što je zloupotrebila sopstvenu privilegiju – da je studentkinja na Univerzitetu u Pekingu – što joj je omogućilo da izvede eksperiment. Iako nije cenila kritike, Zou je i dalje zahvalna što joj je pažnja koju je dobio njen projekat donela ugovor sa umetničkom agencijom i omogućila joj da diplomira kao profesionalni umetnik.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x