New York Times: Mira Furlan je bila balkanska Meril Strip, pred smrt je pisala autobiografiju

Glumicu Miru Furlan, preminulu u 66. godini u Los Angelesu, New York Times je, u tekstu povodom njene smrti, nazvao "balkanskom Meil Strip".


New York Times piše da je Mira Furlan, glumica najpoznatija (u Americi) po ulogama u fantastičnim serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni” preminula u svom domu u Los Angelesu od posledica komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila, pozivajući se na njenog menadžera Chrisa Roa.

Furlan je od 1993. do 1998. godine igrala je u seriji Babylon 5, svemirskoj sagi koja je govorila o odnosima, politici i tenzijama među vrstama i galaktičkim ratovima u svemirskoj stanici Ujedinjenih naroda sredinom 23. veka. Ona je igrala ambasadorku Delenn, predstavljajući vanzemaljsku vrstu Minbari u toj svemirskoj stanici.

“Delenn je divna kreacija, žena koja mora biti vođa i mora biti jaka, ali je istovremeno i puna emocija i tajni”, rekla je Mira Furlan o tom liku 1997. godine.

Mira Furlan dva puta je osvojila nagradu Naučnofantastični svet za najbolju epizodnu ulogu u toj seriji, u kojoj su igrali i Bruce Boxleitner i Stephen Furst, a pojavila se u 111 epizoda i dva TV filma pod “Babylon 5”. Prethodno je, od 2004. godine, igrala naučnicu Danielu Rousseau u popularnoj TV seriji “Izgubljeni” u produkciji ABC-a, drami o grupi preživelih pri padu aviona na tajanstveno ostrvo. U toj seriji Mira Furlan tumačila je lik poznat kao “Francuskinja” sve do kraja serije 2010. godine.

New York Times podseća da je Mira Furlan rođena u Zagrebu, u Hrvatskoj, gdje je “bila vodeća pozorišna, filmska i TV glumica i bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta”.

“Bila je opisana kao ‘balkanski ekvivalent Meryl Streep'”, piše list.

Usred građanskog rata u svojoj zemlji, emigrirala je 1991. godine u New York sa suprugom Goranom Gajićem, piscem i redateljem. Živela je i radila u tom gradu sve do preseljenja u Los Angeles zbog “Babylona 5”. Pored supruga, za sobom je ostavila i njihovog sina, Marka Lava Gajića, piše američki list.

Osim u ovim ulogama, pojavljivala se i u serijama NCIS i “Red i zakon: Los Angeles”, kao i u više od 25 filmova. Njena najnovija uloga bila je u još jednoj naučnofantastičnoj seriji, “Space Command”, gdje je igrala bivšu arheološkinju.

Pred smrt, Mira Furlan radila je na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je njen menadžer objavio na njenoj web stranici ona spominje svemir da bi opisala svoj osjećaj mira, dok se borila s oboljenjem.

“Gledam u zvezde”, napisala je. “Vedra je noć i Mlečni put izgleda tako blizu. Tamo ću uskoro poći”, napisala je Mira Furlan.

Autor : Gledaj.rs/SeeBiz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x