Otkrivamo vam kako različite nacije dočekuju Novu Godinu

Nova godina nam se bliži. Ako razmišljate gde želite da provedete ovu jedinstvenu noć, a uz to imate zeleni sertifikat ili PCR test, ovaj tekst će vam biti jedinstveni vodič u kome vam predstavljamo kako različite nacije dočekuju najglamurozniju noć u godini.


Ukoliko se za doček zadesite  u Južnoj Africi zpripremite se na zapanjujuće vatromete i celonoćne žurke! U Kejptaunu (drugom po veličini gradu u zemlji) će vam trebati i kostim,  jer se u noći Nove godine tamo održava karneval. Istina ove godine moguće je da će vam biti potreban zeleni sertifikat ili PCR test.


Ako se kojim slučajem nađete u Australiji spremite kupaći kostim. Ovo je verovatno jedino mesto gde možete kupiti bikini sa printom Deda Mraza i u njemu, na plaži, uz sjajni vatromet dočekati Novu Godinu.


U Danskoj na proslavu ne krećite bez tanjira. Ko je znao da je razbijeno posuđe  dobra stvar? Pa narod Danske!


Ako vidite polomljeno posuđe, nemojte da brinete. Običaj je da se u noći Nove godine razbijaju tanjiri u znak sreće, a delovi se čuvaju tokom cele godine za posebne prilike. 


Ako ne volite grožđe, izbegavajte Portugal za Novu Godinu. Popularna  tradicija u Portugalu  uključuje jedenje 12 zrna grožđa (po jedno za svaki mesec) dok sat otkucava ponoć u novogodišnjoj noći. Ali morate pokušati da ih sve pojedete pre nego što zazvoni poslednji udarac.


Ako slavite Novu godinu u Japanu, bolje je da se odmorite - očekuje vas trodnevni festival! Pun je zabavnih igara,  hrane i porodičnih poseta.

I jedna posebna novogodišnja tradicija je da postavite ukras koji se zove kadomatsu izvan svog doma (obično dva, jedan sa obe strane ulaza).

Kadomatsu se pravi od borovih grana, bambusa i grančica šljive. Simbolizuje sreću i veruje se da pomaže u dobrodošlici dobrim duhovima u vaš dom.


U Grčkoj je 1. januara i praznik Svetog Vasilija. Jedan od običaja je da se napravi kolač koji se zove Vasilijev kolač. Tajni sastojak? Zlatni ili srebrni novčić. Ko dobije parče torte sa novčićem može očekivati da će imati godinu punu sreće.


Ako ipak odlučite da ostanete u Srbiji, uz pomenuti PSR test ili zeleni sertifikat, sigurno je da ćete se na svim lokacijama dobro zabavati.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x