PKS: Podsticaj stranim i podrška domaćim kinematografima

Odluka koja je usvojena na inicijativu Grupacije kinematografije Privredne komore Srbije da država nastavi sa podsticajima filmskoj industriji, doneće veći priliv stranih ulaganja u ovoj oblasti, saglasni su predstavnici struke.


Vladinom uredbom novi filmovi, serije i drugi kinematografski projekti koji budu snimani kod nas, stvoriće uslove za jačanje i bolje pozicioniranje domaće produkcije, saopštila je PKS.

"Podsticaji dovode inoprodukcije i podržavaju domaće stvaraoce. Usvojena Uredba o podsticajima investitorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela nastavak je prakse iz prethodnih sezona, koja je dala značajne rezultate", rekao je filmski producent i član Grupacije kinematografije pri Udruženju za kreativnu industriju PKS Igor Turčinović.


Ističe da se u Srbiji snima više nego ikada i da nema filmskog radnika koji je bez posla i dodaje da se danas nalazimo rame uz rame sa zemljama regiona.

Podseća da je pre nekoliko godina, kada su podsticaji prvi put uvedeni, bilo sumnjičavih kolega koji su strahovali da će Srbija postati jeftin servis stranih produkcija.

Ipak, pokazalo se da je podrška države korisna i za domaću industriju, dodaje on, a prenosi Tanjug.

"Došle su najrazvijenije strane produkcije u Srbiju i naši filmski radnici dobili su sjajnu priliku da uče od najboljih", objasnio je Turčinović.

Takođe, dodaje da se nada da će država i ubuduće imati sluha za ovu struku, koja je sada doživela procvat.

Foto: Pixabay


Foto: Pixabay


Autor : GLEDAJ.RS/Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x