Svetske premijere dva srpska filma na festivalu u Amsterdamu

Dokumentarni filmovi "Muzej revolucije" Srđana Keče i "Prilagođeni" Dejana Petrovića, imaće svetske premijere u takmičarskom programu 34. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu, koji će biti održan od 17. do 28. novembra, saopštili su distributeri.


Dugometražni dokumentarni film "Muzej revolucije" reditelja i scenariste Srđana Keče nastao je u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Češke i svetsku premijeru doživeće u u okviru selekcije "Luminous".


U ostacima napuštenog utopijskog projekta raste neobično prijateljstvo između jedne devojčice i jedne starice. Kada grad počne da briše prostore u kojima one žive, nazire se kraj detinjstvu i snovima", glasi sinopsis filma.

Kratkometražno dokumentarno ostvarenje "Prilagođeni" reditelja, scenariste i producenta Dejana Petrovića takmičiće se za nagradu za najbolji film u kategoriji kratkometražnih dokumentarnih filmova, a radnja otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice uhvaćeni na periferiji grada.

"Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom", navode distributeri.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici - jednom od tri zatvora u Evropi u kojem se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa, kao i jedinom u Evropi u kojem postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Oba ostvarenja nastala su uz podršku Filmskog centra Srbije.

Autor : Gledaj.rs/Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x