U Kinoteci u februaru program posvećen Miri Furlan i Klarku Gejblu

Februarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće ciklus Velikani svetskog filma posvećen čuvenom američkom glumcu Klarku Gejblu, ali i retrospektiva Mire Furlan, jedne od najboljih glumica na prostoru nekadašnje Jugoslavije.


Film “Pavle Pavlović” (1975) doajena srpske kinematografije Puriše Đorđevića digitalno je restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, i nova kopija biće prikazana na dve besplatne projekcije – 1. i 2. februara od 19 sati u sali Makavejev.


U toj socijalnoj drami iz radničkog života igrali su Bekim Fehmiu, Milena Dravić i Slobodan Đurić.


Kinoteka će u februaru biti domaćin dve revije – Dani igre na filmu i Dani japanskog filma.

U prva dva dana februara u popodnevnom terminu ciklus “Po željama gledalaca” prikazuje meksički film “Jedan dan života” (1950) Emilija Fernandeza i švedski “Krici i šaputanja” (1972) Ingmara Bergmana.

Program Sećanje na… održava se i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, a 2. i 3. februar posvećen je reditelju i scenaristi Nikoli Stojanoviću, koji je preminuo prošlog meseca u Beogradu, u 79. godini.


Biće prikazan izbor njegovih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, i dva dugometražna igrana filma – “Od zlata jabuka” (1986) i “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu” (1990).


Foto: PixaBay

Autor : Gledaj.rs/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x